Hlavní obsah

Rodiče jsou žena a muž, chtěli do ústavy na Kotlebův návrh prosadit slovenští poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Poslanec Marian Kotleba se ve středu neúspěšně pokusil prosadit do slovenské ústavy větu, která by konstatovala, že rodiče jsou otec-muž a matka-žena. Jeho návrh však podpořilo 26 poslanců vládních stran Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviče a strany Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Marian Kotleba

Článek

Kotleba chtěl novelou ústavy znemožnit také změnu pohlaví transgender lidem. Návrh nakonec neprošel, když ho podpořilo 44 poslanců z 93 hlasujících.

Poslankyně Anna Záborská z klubu OLaNO své rozhodnutí podpořit Kotlebův návrh komentovala na sociální síti. „Rodiče jsou otec-muž a matka-žena. Dnes jsem podpořila změnu ústavy Slovenské republiky tohoto znění. Takto to cítím, takto v to věřím, takto to je,“ uvedla poslankyně.

Slovenská vláda se drolí. Matovič se po schůzce s Čaputovou vyhnul novinářům

Evropa

Denník N v této souvislosti upozornil, že to není poprvé, kdy část vládních poslanců podpořilo návrh kotlebovců. Loni v červenci podpořilo 17 poslanců OLaNO a jeden poslanec Jsme rodina Kotlebův návrh na zpřísnění interrupčního zákona. Koaliční smlouva přitom zakazuje hlasování za opoziční návrhy bez dohody v koalici.

V Maďarsku to prošlo

V prosinci 2020 schválila vládní většina maďarské vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána novelu ústavy, která stanovuje, že matka je žena a otec je muž. Novelu podpořilo 134 poslanců, 45 bylo proti a pět se zdrželo hlasování. Novela ústavy má rovněž chránit původní pohlaví dětí a garantovat výchovu dětí v duchu křesťanské kultury.

Opozice tvrdí, že tímto zásahem do ústavy a dalšími zákony se vláda premiéra Viktora Orbána snaží omezit práva sexuálních menšin.

Reklama

Výběr článků

Načítám