Hlavní obsah

Sebrat děti a doklady. Na Rhodu je totální chaos, popsali turisté po příletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z ostrova Rhodos zasaženého rozsáhlým požárem se do Česka vrací turisté. Některým návrat domů zajistí cestovní kanceláře, jiní si musí zařídit vlastní řešení. „Neměli jsme žádné informace od delegátky, takže jsme nevěděli, jestli se máme zařizovat sami, nebo čekat na nějaké informace,“ řekla Bára Kadeřávková, která cestovala s kanceláří Čedok a přiletěla na letiště Václava Havla.

Anketa s lidmi po návratu z RhoduVideo: Novinky

 
Článek

„Doklady jsme měli, ale jinak nemáme nic,“ dodává Kadeřávková, která o ostatní věci přišla v hotelu zasaženém požárem.

O zavazadla s věcmi přišel také Sergei, který ostrov navštívil bez cestovní kanceláře. „Měli jsme čas sebrat děti a doklady,“ říká. Na opuštění hotelu prý měli pět až deset minut. „Pak jsme šli na pláž, nikdo nic nevěděl. Bylo hodně kouře, plameny vidět nebyly, ale kouř se začal zhoršovat,“ vypráví.

„Nás evakuovali v půl jedné v noci,“ svěřuje se další z cestujících, který přiletěl s kanceláří Exim tours a na ostrově bydlel asi pět set metrů daleko od požáru. V noci byl přemístěn do jiného hotelu. „Nevěděli jsme nic, cestovka taky nic nevěděla,“ dodává muž.

Slovenští hasiči zasahují při požárech na Rhodu nedaleko Asklipia na jihu zeměVideo: AP

Češi na Ruzyni: Letíme na Rhodos, cestovka nechtěla o změně ani slyšet

Domácí

Podle svědků nyní panuje na ostrově zmatek. „Totální chaos,“ popisuje muž, který obýval klidnější severní část ostrova, s poškozenými se však setkal na místním letišti. „Na letišti se lidé válí na zemi a nikdo se o ně nestará,“ říká. „Dneska snad už jim tam dovezli nějakou vodu, nějaké potraviny, ale co jsme tam slyšeli od lidí, tak 48 hodin leželi na zemi, ani deky jim nedali, děti leží na kufrech, masakr,“ dodává.

Do Česka se v noci dvěma repatriačními lety vrátilo kolem 450 Čechů. Mnozí z nich letěli na ostrov až o víkendu a do svých hotelů se vůbec nedostali.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Rodinní příslušníci se vítají s cestujícími z Rhodosu.

„Cestovka nám řekla, že můžeme v klidu odjet, že se to nás netýká. Nechápeme, že nás tam poslali,“ popsala jedna žena, která měla strávit dovolenou v Lindosu. S delegáty cestovní kanceláře se prý vůbec neviděli a nebrali jim telefon. Místní lidé jim prý řekli, že nechápou, proč cestovní kanceláře na ostrov posílají další turisty.

Všichni popisují, že na letišti, kde evakuovaní lidé čekají na cestu domů, je velký chaos.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Přílet českých občanů z řeckého ostrova Rhodos

Zájezdy na Rhodos pokračují. Cestovky ale nabízejí změnu destinace

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám