Hlavní obsah

Respektujte katarské zákony, vzkázal britský ministr LGBTQ+ fanouškům

Britský ministr zahraničí James Cleverly vzkázal fotbalovým fanouškům z řad LGBTQ+ skupiny, aby při návštěvě nadcházejícího šampionátu v Kataru respektovali tamní zákony. Sexuální aktivity osob stejného pohlaví se v zemi trestají od sedmi let vězení až po smrt ukamenováním.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí James Cleverly.

Článek

Cleverly uvedl, že chápe, že se části společnosti nelíbí, že se mistrovství světa ve fotbale bude konat v Kataru, ale že jeho zodpovědností jako šéfa diplomacie je, aby se britským fanouškům na místě nic nestalo.

Podle svých slov osobně s Katařany hovořil o jejich legislativě týkající se homosexuality. Poslancům z výboru pro zahraniční věci řekl, že ačkoli vždy budou „podporovat nejen toleranci, ale skutečné přijetí rozmanitosti“, „výchozím nastavením“ pro každého Brita cestujícího do zahraničí by mělo být „respektování zákonů hostitelské země“.

Česko posouvá vztahy s Katarem, Lipavský otevřel ambasádu

Zahraniční

Otázka bezpečnosti LGBTQ+ fanoušků se na britských ostrovech řeší v posledních dnech čím dál intenzivněji vzhledem k tomu, že Spojené království jedou reprezentovat hned dva týmy (Anglie a Wales) a vztahy osob stejného pohlaví jsou v Kataru nezákonné.

Na dotaz labouristického poslance Chrise Bryanta, který je homosexuál, ohledně své účasti Cleverly odpověděl, že tam jede „z mnoha důvodů“. „Protože jsem ministr zahraničí a mým úkolem je zajistit bezpečnost britských návštěvníků,“ řekl.

„Navštívil jsem Katar v době před mistrovstvím světa ve fotbale, a až přijedu na mistrovství světa, budu mluvit s bezpečnostními orgány, abych zajistil, že Angličané a Velšané - nebo jacíkoli jiní britští fanoušci, kteří se na mistrovství světa ve fotbale chystají - zůstanou v bezpečí,“ hájil své rozhodnutí.

Podle Bryanta by na mistrovství světa do Kataru neměl nikdo „kromě týmů“ jezdit. Uvedl, že homosexuální muži jsou v zemi v nebezpečí a posíláni policií do vězení.

Ambasador: Je to duševní porucha

Organizátoři turnaje varovali před veřejnými projevy náklonnosti, ale zároveň prohlásili, že každý bez ohledu na sexuální orientaci nebo původ je vítán. Britský deník Daily Mail upozornil na to, že některé hotely v Dohá varovaly návštěvníky, aby se „neoblékali gaysky“.

Pozdvižení v západních zemích rovněž vyvolal rozhovor německé stanice ZDF s ambasadorem turnaje Chalídem Salmánem, který označil homosexualitu za „haram“, což znamená, že je to podle islámského práva zakázáno. „Je to duševní porucha,“ řekl navzdory tomu, že homosexualita není lékaři a psychology vedena na seznamu duševních poruch už 50 let.

Mistrovství světa ve fotbale se v Kataru koná od 20. listopadu do 18. prosince.

Katar uspěl se svou kandidaturou už před 12 lety. Podle deníku Guardian zemřelo od té doby v zemi minimálně 6500 dělníků z řad migrantů kvůli špatným pracovním podmínkám.

Sledovat fotbal v katarských sportbarech se pořádně prodraží

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám