Hlavní obsah

Řekové Turkům nevydají vojáky, kteří k nim zběhli po puči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká nejvyšší odvolací rada v úterý nepovolila vydat Ankaře tři turecké vojáky, kteří se uchýlili do Řecka po loňském pokusu o převrat v Turecku. Informovala o tom agentura Reuters. Justiční orgán tak potvrdil lednové zamítavé stanovisko nejvyššího soudu.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Konvoj, který vezl uprchlé turecké vojáky k řeckému soudu.

Článek

Datum projednání případu dalších pěti vojáků ze skupiny zatím nebylo stanoveno. Také jejich vyhoštění ale nejvyšší soud dříve zakázal. To rozhněvalo Ankaru, která následně zaslala Aténám druhou žádost o extradici.

Turecko tvrdí, že vojáci se podíleli na zmařeném červencovém pokusu o svržení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Nejvyšší soud ale rozhodl, že Turecko by vojákům nezajistilo spravedlivý proces. Celá skupina, v níž jsou majoři, kapitáni a četaři, zažádala mezitím v Řecku o azyl.

Případ zatěžuje napjaté řecko-turecké vztahy. Turecko považuje rozhodnutí vojáky nevydat za politický čin odporující mezinárodním pravidlům. Pohrozilo protiopatřeními včetně vypovězení bilaterální migrační dohody.

Turecko po pokusu o puč zahájilo rozsáhlé čistky v armádě, policii a státní správě. Z Turecka uprchlo zejména do Evropy mnoho tureckých vojáků a požádali o azyl. Při čistkách bylo propuštěno z práce nebo suspendováno přes 100 tisíc státních zaměstnanců, včetně soudců, prokurátorů, policistů nebo učitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám