Hlavní obsah

Řekněte Putinovi o naší skládce, žádají obyvatelé ruské vesnice Lukašenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě pověst dobrého vyjednavače s velkým vlivem na ruského prezidenta má v Rusku běloruský vůdce Alexander Lukašenko. Obyvatelé vesnice Poltavskaja v Krasnodarském kraji ho nyní prosí, aby řekl Vladimiru Putinovi o obrovské skládce, která dělá místním obyvatelům už téměř rok problémy. Svoji prosbu Rusové natočili na video, které se teď šíří na sociálních sítích. Sdílel ho například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Foto: Profimedia.cz

Skládka v ruském městě Volgograd. Ilustrační foto

Článek

„Jde o rozhodující chvíli pro obyvatele vesnice Poltavskaja. Majitelé skládky s porušením pravidel, které už v říjnu zjistila prokuratura, nic nedělají,“ uvedl ve své reportáži kanálu Ne_nowosti ruský novinář a bloger Igor Ščerbackij.

„Apelujeme na prezidenta Běloruska Alexandra Lukašenka, aby nám pomohl vyřešit naši katastrofální situaci,“ řekla ve videu Natalija Garjajevová, která proti skládce bojuje již od minulého roku.

„Naše vesnice se nachází v blízkosti obrovské skládky, na které byly zjištěny neodstranitelné přestupky. Filtrát odtéká do zavlažovacích kanálů,“ vysvětlila problém Garjajevová.

Video na svém Twitteru sdílel poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko, který uvedl, že lidé z Krasnodarského regionu věří, že poté, co Lukašenko měl zastavit tažení Jevgenije Prigožina na Moskvu, by mohl pomoci i v této záležitosti.

Poltavskaja proti skládce

Garjajevová proti skládce bojuje se svým manželem Vadimem Motovilovem a s hnutím „Poltavskaja proti skládce“. Jeho členové například 5. září minulého roku zablokovali příjezdovou cestu ke skládce a dožadovali se pozornosti místních úřadů.

Podle serveru Caucasian Knot mělo v ten den dojít k zadržení několika aktivistů, které měla policie zatknout u místní mateřské školy. Tam mělo zasahovat dohromady asi deset strážníků, což mělo vyděsit děti i dospělé.

„Zanedlouho přijela moje žena Natalija Garjajevová. Nutili ji také sednout si do auta, s tím, že nás odvezou k soudu. Já i moje žena jsme to odmítli,“ řekl Motovilov, který následně proti policistům podal podnět místní prokuratuře za nezákonné jednání.

„Svým jednáním přivedli moji manželku k nervovému zhroucení, její bývalý manžel se nedávno zastřelil,“ uvedl podle deníku Caucasian Knot Motovilov v podnětu zaslaném prokuratuře.

Zastřelený ruský velitel sdílel běžeckou trasu v aplikaci. Je u ní lajk šéfa ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám