Hlavní obsah

Belgie ruší omezení pro restaurace i povinnou práci z domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Další z evropských zemí, které ruší protikoronavirová opatření, je Belgie. Tamější vláda rozhodla, že od 19. února přestane platit povinnost práce z domova i omezení otevírací doby restaurací. Děti také již nebudou muset nosit ve školách roušky.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Belgie ruši protikoronavirová opatření pro restaurace.

Článek

V Belgii se minulý týden snížil počet nově nakažených téměř o polovinu na průměrných 23 tisíc denně. Klesá i počet lidí v nemocnicích včetně vážných případů. Vláda je zároveň pod tlakem řady profesí, zejména provozovatelů restaurací, kteří chtěli zrušit povinnou zavírací dobu.

„Chtěl bych poděkovat bez výjimky všem Belgičanům za jejich snahu,“ prohlásil premiér Alexander De Croo. Dodal, že zlepšená situace dovoluje přejít z nejhoršího červeného stupně na barometru určujícího úroveň restrikcí na oranžový.

Jak jsou na tom země, které s covidem přestaly bojovat

Zahraniční

Znamená to, že od 19. února budou moci restaurace a bary zůstat otevřeny déle než do 23 hodin. Přestane platit i omezení počtu hostů u jednoho stolu. Zákazníci také budou moci chodit do obchodů ve větších skupinách než dvoučlenných.

Lidé, kteří mohou pracovat z domova, to již nebudou mít povinné, bude to však stále „silně doporučeno“. Děti mladší 12 let budou moci chodit do škol bez roušek.

Narvané bary a diskotéky. Švédsko slaví návrat k normálnímu životu

Evropa

„Byla by však chyba myslet si, že se nám virus podařilo vymýtit,“ varoval De Croo, který doporučil lidem i nadále ostražitost a zdůraznil význam očkování. Belgičané patří k nejproočkovanějším národům v Evropě a i to podle odborníků přispělo k tomu, že při poslední vlně nákazy neskončilo na jednotkách intenzivní péče tolik lidí jako ve vlnách předchozích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám