Hlavní obsah

Belgičané dostanou nové pasy. Budou v nich Šmoulové i Tintin

Belgičané mají své komiksové hrdiny rádi natolik, že je od února neopustí ani na cestách po světě. Belgická vláda se rozhodla, že nové cestovní pasy ozdobí obrázky z nejznámějších kreslených příběhů od belgických autorů. Vedle fotografie majitele pasu tak policisté při kontrolách na hranicích uvidí reportéra Tintina, kovboje Šťastného Luka či Šmouly.

Foto: Profimedia.cz

Pasy se budou vydávat od 7. února.

Článek

Belgičtí autoři patřili v první polovině minulého století k průkopníkům světových komiksů a jedenáctimilionová země vychází z jejich tradice do dneška. Brusel je plný prodejen komiksových knih, pořádají se tu pravidelné festivaly a výstavy a desítky zdí v centru města zdobí obří malby s komiksovými motivy.

Nyní se kreslené postavy dostaly i do úředních dokladů. „Je to příležitost, jak prezentovat deváté umění, komiksové příběhy, které jsou zásadní součástí naší kultury a vlivu ve světě,” zdůvodnila nápad belgická ministryně zahraničí Sophie Wilmèsová.

Uvnitř pasů vydávaných od 7. února se objeví komiksoví hrdinové ztvárnění na cestách či s cestovatelskými artefakty. Čísla stránek pasu budou vepsána do komiksových bublin, přizpůsoben bude i typ písma.

Wilmèsová zdůraznila, že vládě jde nejen o propagaci belgické literatury, ale i o bezpečnost dokladů. Belgické pasy podle ní patří co do bezpečnostních prvků k nejlepším na světě, na poslední úpravu ale došlo v roce 2008, kdy se na pasy dostaly motivy belgických měst. Častější změny podoby pasů a doplňování bezpečnostních prvků má podle ministryně komplikovat práci jejich případným padělatelům.

Japonské a singapurské pasy jsou stále nejsilnější na světě. Češi sedmí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám