Hlavní obsah

Rána pěstí lídrovi Gruzínského snu spustila v parlamentu řež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V gruzínském parlamentu se v pondělí strhla rvačka. Spustil ji úder pěstí od opozičního poslance Aleka Elisašviliho lídrovi parlamentní frakce vládnoucí strany Gruzínský sen Mamukaovi Mdinaradzeovi. Vášně v parlamentu rozdmýchal návrh zákona o „zahraničních agentech“, který kritizují západní země a proti němuž před parlamentem protestovaly stovky lidí.

V gruzínském parlamentu se strhla rvačkaVideo: AP

 
Článek

Záběry odvysílané gruzínskou televizí ukazují Mdinaradzea, jak mluví u pultíku, když na něj náhle ze strany zaútočí Elisašvili a udeří ho pěstí. To rozpoutalo větší potyčku se zapojením několika dalších zákonodárců. Agentura Reuters upozorňuje, že ke rvačkám v bouřlivém gruzínském parlamentu dochází nezřídka.

Protestující před budovou pak Elisašviliho hlasitě přivítali. Shromáždili se tam kvůli návrhu zákona ze strany Gruzínského snu, který vyžaduje, aby se organizace přijímající finance ze zahraničí registrovaly jako „zahraniční agenti“, nebo čelily pokutám. Od tohoto návrhu už strana před 13 měsíci kvůli protestům jednou ustoupila. Během pondělního jednání se před budovou shromáždily stovky lidí, ale jde jen o předehru masového protestu svolaného na pondělní večer.

Návrh zákona také poškodil vztahy země s dalšími evropskými státy a s USA. Evropská unie, která Gruzii v prosinci udělila status kandidáta, jej nazvala neslučitelným s hodnotami společenství. Gruzínský sen stále trvá na tom, že se chce k EU a NATO připojit, ačkoliv zároveň prohloubil své vazby na Rusko a doma čelí obviněním z autoritářství.

Dvojice Gruzínců vyrážela z Polska vykrádat vilky ve střední Evropě, chytili je v Chomutově

Krimi

Navrhovaný zákon je podle vládnoucí strany nutný k boji s „pseudoliberálními hodnotami“ propagovanými cizinci a k podpoře transparentnosti. Premiér Irakli Kobakhidze ho v den divokého jednání hájil na schůzi s ambasadory EU, Velké Británie a USA. Po něm prohlásil, že zákon podporuje zodpovědnost a že není jasné, proč mu západní země odporují.

Gruzínští kritici návrhu mu říkají „ruský zákon“ a přirovnávají ho k podobné legislativě, jež Kreml používá k potírání disentu. Rusko je v Gruzii krajně neoblíbené kvůli podpoře separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie a kvůli porážce, kterou Gruzíncům v roce 2008 uštědřilo v krátké válce.

Dost bylo truchlení. Ruští diplomaté v Gruzii za 40 minut zničili pietu za Navalného

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám