Hlavní obsah

Rakouští politici se pohádali kvůli V4. Mluvili také o českém opuštění EU

Vídeň

Tři rakouští politici se při středeční panelové diskusi dostali do křížku v problému, jak přistupovat k zemím Visegrádské čtyřky, tedy bloku Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, který v Bruselu hájí své zájmy jednotně. Padly návrhy na ostřejší postup a sankce vůči V4, ale i výzvy k trpělivosti s „táborem (maďarského premiéra Viktora) Orbána”, napsala agentura APA.

Foto: Szilard Koszticsak, ČTK/AP

Premiéři zemí V4.

Článek

„Když nebudeme mít důvěryhodný mechanismus ukládání sankcí a poneseme zodpovědnost za ty, kteří se rozhodli některé věci blokovat, EU ztratí u občanů důvěryhodnost,“ prohlásil europoslanec a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas z lidové strany (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze.

Soudní dvůr Evropské unie teď musí podle Karase jen „nečinně přihlížet podkopávání právního státu“ v některých visegrádských zemích. Stejného názoru je bývalý sociálnědemokratický ministr dopravy Jörg Leichtfried.

Vláda většiny

Pokrok v tomto ohledu může podle Leichtfrieda přinést pouze odklon od principu, kdy členské země přijímají rozhodnutí na základě jednomyslnosti. Právě proti těmto návrhům ale země visegrádské čtyřky vehementně protestují.

Na pátečním summitu v Budapešti se premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dohodli, že budou trvat na tom, aby se v EU všechna rozhodnutí přijímala na základě shody všech členů. Český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že situace, kdy je některá ze členských zemí – jako v roce 2015 v případě zavedení kvót na přerozdělování uprchlíků – přehlasována, je neakceptovatelná. [celá zpráva]

Vystoupení některých států východní Evropy

Rakouský exministr dopravy Leichtfried v této souvislosti uvedl, že ho v novinách zaujal nedávný rozhovor s německo-francouzským politikem Danielem Cohnem-Benditem, podle kterého by se EU mohla v příštích letech ozdravit nejen v důsledku brexitu, ale i prostřednictvím vystoupení některých států z východní Evropy, které nechtějí spolupracovat.

Proti tomu se v diskusi postavil mluvčí rakouské vládní ÖVP pro evropské otázky Reinhold Lopatka. Visegrádské státy podle něj sice dělají problémy, hovořit ale o jejich odchodu z EU není řešením. Je třeba dělat vše pro to, aby „ať už Maďaři, Poláci či kdokoli další našli cestu zpět“, řekl Lopatka. Podle něj by se státy V4 neměly „stavět na pranýř“. Šanci držet tempo v EU je třeba dát i „těm pomalejším“, kteří jsou v „Orbánově táboře“, dodal Lopatka.

Reklama

Výběr článků

Načítám