Hlavní obsah

Rakousko se soustředí na boj s migrací, řekl na summitu s V4 Kurz

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Evropská unie se za nadcházejícího rakouského předsednictví soustředí na boj s migrací. Řekl to ve čtvrtek rakouský kancléř Sebastian Kurz na tiskové konferenci po skončení summitu premiérů visegrádské čtyřky a Rakouska v Budapešti.

Foto: Ivan Vilček (Budapešť), Právo

Premiér ČR Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, maďarský předseda vlády Viktor Orbán, slovenský premiér Peter Pellegrini a premiér Polska Mateusz Morawiecki (zleva doprava) na tiskové konferenci

Článek

„Jen silné vnější hranice udrží Evropu bez hranic vnitřních,“ zdůraznil rakouský kancléř. „Musíme ochránit evropskou prosperitu a bezpečnost. Proto se zaměříme na boj proti ilegální migraci,“ prohlásil Kurz.

„Musíme bojovat proti převaděčům a musíme zajistit, aby ty čluny vůbec do Evropy nevypluly,“ dodal.

Maďarský premiér Viktor Orbán zdůraznil, že Rakousko sehrává v otázce migrace důležitou roli: „Pan kancléř nás informoval o plánech, které má Rakousko jako příští předsednická země Evropské unie. Doufáme, že po rakouském předsednictví bude Evropa silnější a bezpečnější než dnes.”

Podle Orbána visegrádská čtyřka vždy prosazovala silnou Evropu: „V otázce migrace se shodujeme v tom, že musíme chránit hranice a vytvářet hotspoty (záchytná místa na hranicích - pozn. red.) mimo území Evropské unie. Kvóty není nutné prosazovat, protože na nich není shoda.”

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Premiér ČR Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, maďarský předseda vlády Viktor Orbán, slovenský premiér Peter Pellegrini a premiér Polska Mateusz Morawiecki (zleva doprava) na tiskové konferenci

Předseda české vlády Andrej Babiš přivítal účast Rakouska na summitu v Budapešti. „Rakousko probírá předsednictví Unie v kritické chvíli z hlediska názorů na migraci. Státy na jihu jako Řecko, Itálie, Malta, Španělsko mají bránit evropský kontinent, my jim máme pomáhat a migrace se má řešit mimo kontinent,“ řekl.

Český premiér se domnívá, že je visegrádská čtyřka silná a jednotná a Frontex, tedy evropská agentura pro ochranu hranic, by měl bojovat především proti pašerákům lidí.

Ti podle Europolu, což je evropský policejní úřad, jen za rok 2016 vydělali 5,7 miliardy eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám