Hlavní obsah

Rakousko a Slovinsko poskytnou Česku pomoc s vakcínami

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko poskytne České republice 30 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19, oznámil v pátek rakouský kancléř Sebastian Kurz podle listu Der Standard. Řekl, že jde o ukázku solidarity poté, co podle něj Evropská unie po nedávných jednáních selhala při snaze napravit nerovnosti v distribuci očkovacích látek mezi jednotlivými členskými státy. Další pomoc nabízí Slovinsko, a to 10 tisíc dávek.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sebastian Kurz

Článek

EU sice slíbila poskytnout ČR 240 tisíc dávek vakcíny Pfizer/Biontech, ale to je přesně počet odpovídají původním požadavkům.

Rakousko, které si také stěžovalo na nespravedlnost ze strany Bruselu, také nedostane ani jednu dávku navíc z rozdělovaných 2,87 milionu. Alpská země by jich měla dostat 198 815. Přesto se rozhodlo pomoci ve snaze napravit nesolidárnost mechanismů EU.

„Nedostatek solidarity s Českou republikou je naprosto nepochopitelný,“ uvedlo kancléřství ve Vídni. Podle kancléřství pomohou Česku i další země EU.

„Bilaterálně podpoříme Českou republiku a pokládáme za velmi přínosné, že jsme slyšeli od některých dalších evropských zemí, že se chystají udělat to samé,” řekl Kurz.

EU si rozdělí miliony dodatečných vakcín od Pfizeru. Česko nic navíc nedostane

Evropa

Další pomoc s vakcínami Česku nabídlo Slovinsko, uvedl na Twitteru premiér Andrej Babiš. Lublaň podle něj nabízí, že se podělí o 10 tisíc dávek očkovací látky.

EU rozdělovala deset dodatečných milionů dávek vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Při rozdělování se řídila počtem obyvatel. Devatenáct zemí se svého přídělu navíc, celkem 2,85 milionu očkovacích dávek, rozhodlo přenechat zemím silně postiženým koronavirem. Česko ale mezi nimi není. Nad rámec nasmlouvaného objemu dostanou vakcíny Slovensko, Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko a Lotyšsko. Důvodem je, že tyto země si především objednaly vakcíny od společnosti AstraZeneka, která dodávky krátí.

Žádná solidarita neexistuje, říká Babiš o rozdělování vakcín

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám