Hlavní obsah

Rafinerii v Petrohradě zasáhl ukrajinský dron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rafinerie v průmyslovém areálu jihovýchodně od centra Petrohradu v noci na středu dopadl dron, který sestřelila ruská protivzdušná obrana, napsal tamní web Fontanka. Podle ukrajinských zdrojů nebyl bezpilotník sestřelen, ale naopak zasáhl určený cíl. O incidentu v Něvském rajonu hovoří i místní úřady, které událost vyšetřují.

Kamera zachytila dopad dronu na rafinerii v Petrohradu.Video: Reuters

 
Článek

Podle zdrojů serveru RBK-Ukrajina bezpilotní letoun k městu vyslala ukrajinská vojenská rozvědka.

Dron se podle Fontanky pokusila ruská protivzdušná obrana sestřelit okolo 4:20 místního času (2:20 SEČ) protileteckým systémem S-400 nad městem Kolpino, které leží několik desítek kilometrů jihovýchodně od Petrohradu, druhého největšího ruského města. Bezpilotní letoun ale dál pokračoval na sever, načež ve 4:50 místního času dopadl do průmyslového areálu v Něvském rajonu.

„Podle předběžných informací začaly u něvské rafinerie hořet prázdné nádrže, rychle je uhasili pracovníci ministerstva pro mimořádné situace. Podle očitých svědků byla také poškozena auta zaparkovaná v areálu závodu,“ napsala Fontanka.

Připravme se na nejhorší, lidi. Rusové do Petrohradu převáží protiletadlové S-300

Válka na Ukrajině

„Stavba je zděná a není poškozená. V halách vše padalo ze stěn, létal nábytek. V autobusech, které parkovaly na ulici, byla vysklená okna,“ řekl serveru zaměstnanec firmy, která se nachází asi 50 metrů od sídla ropné společnosti Něvskij Mazut.

Podle serveru Ukrajinska pravda se k akci přihlásila ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Podle představitelů úřadu ukrajinský dron úspěšně dosáhl určeného cíle a Rusové se ho systémem S-400 pokusili sestřelit neúspěšně. „Další plánované akce budou pokračovat,“ cituje ukrajinský server tento zdroj.

Ruské ministerstvo obrany incident nekomentovalo. Petrohradská správa uvedla, že se obešel bez výraznějších škod na majetku a bez obětí. Událost vyšetřuje, další podrobnosti včetně původu exploze neuvedla. Petrohradské letiště Pulkovo kvůli útoku zhruba na hodinu přerušilo provoz.

Ruské dronové útoky v noci na středu zároveň na telegramu oznámilo i ukrajinské letectvo, podle kterého se protivzdušné obraně podařilo v Mykolajivské, Záporožské, Dněpropetrovské, Kirovohradské a Charkovské oblasti sestřelit 14 z 20 dronů.

Záchranné služby zveřejnily záběry z hašení požáru v Mykolajivské oblasti, který se do rána podařilo uhasit, či záběry poškozených budov v Charkovské oblasti. Nejméně tři lidé byli v tomto regionu na severovýchodě Ukrajiny zraněni.

Dronový útok v Petrohradu. Už ani tam nejste v bezpečí, tvrdí Ukrajina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám