Hlavní obsah

Dva týdny do skotských voleb: Představa nezávislosti se rozplývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

První květnový čtvrtek se ve Skotsku uskuteční nové volby do tamního parlamentu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová avizovala, že v případě, že její skotští nacionalisté (SNP) získají většinu, vypíše referendum o nezávislosti – a to i přesto, že jeho výsledek nebude londýnská vláda respektovat. Nejnovější průzkum ale ukazuje, že nacionalisté většinu těsně nezískají.

Foto: Profimedia.cz

Skotská národní vlajka The Saltire

Článek

Pro ovládnutí 129členného skotského parlamentu, takzvaného Holyroodu, je potřeba získat alespoň 65 křesel. V minulých volbách dosáhla SNP na 63 křesel, letos si věří na většinu.

Hlavním lákadlem pro voliče má být premiérčin závazek, že v případě vítězství hodlá vypsat referendum o vystoupení Skotska ze Spojeného království.

Nejnovější průzkum společnosti Savanta ComRes ale Sturgeonovou nepotěší, podpora SNP je od prosince vůbec nejnižší.

Skotové jsou pro nezávislost, pokud by mohli hned do EU

Zahraniční

Veřejnost by její stranu v tuto chvíli poslala do parlamentu pouze s 63 mandáty. Druzí by teď skončili skotští konzervativci s 32 mandáty, o 11 křesel méně by získali skotští labouristé. Do parlamentu by podle průzkumu ještě proklouzli zelení s osmi poslanci a liberální demokraté s pěti.

Autoři se zároveň ptali na postoj v případném referendu. Při pominutí nerozhodnutých voličů je proti nezávislosti v tuto chvíli 52 procent obyvatel, zatímco pro odchod z britské unie je 48 procent.

Foto: Profimedia.cz

Kontaktní kampaň skotské premiérky v ulicích Glasgow

Dostupná data ale naznačují, že kdyby bylo voličům zaručeno „opětovné” členství v Evropské unii, podpora myšlenky samostatného Skotska by vzrostla.

Referendum by nebylo platné

I kdyby se však skotské premiérce přeci jen podařilo referendum uspořádat, jeho výsledky by zřejmě nikdo neuznával. O složení britského království může totiž rozhodovat výhradně londýnský parlament.

Skotové pomalu otáčí: Většina už by pro odtržení od Británie nehlasovala

Zahraniční

A britský premiér Boris Johnson opakovaně vypsání referenda o skotské nezávislosti odmítl. Připomíná, že se Skotové měli možnost pro nezávislost vyjádřit v roce 2014, tehdy ale většina samostatnost nechtěla. Podle dohody obou vlád mělo jít o „generační událost”, což znamená, že by další pokus mohl být nejdříve za 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám