Hlavní obsah

Radikálové hrozí i švédskému kreslíři

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Čtyři dny po nezdařeném atentátu na dánského karikaturistu Kurta Westergaarda se octil v ohrožení i jeho švédský kolega. Larsi Vilksovi, který v září 2007 nakreslil proroka Mohameda jako psa, v pondělí dvakrát telefonoval anonym. Nejprve se ho zeptal, zda sleduje události kolem dánského kreslíře. Podruhé lakonicky pohrozil: „Přijdeme si pro tebe!“.

Foto: Profimedia.cz

Lars Vilks

Článek

Krátce po zveřejnění Švédovy karikatury Abú Umar Bagdádí, šéf teroristické sítě al-Kajdá v Iráku, nabídl odměnu sto tisíc dolarů (asi 1, 8  miliónu korun) za jeho hlavu. „Vyzýváme k zabití Larse Vilkse, který se opovážil urazit našeho proroka a během štědrého měsíce ramadánu vyhlašujeme odměnu sto tisíc dolarů pro toho, kdo zabije tohoto zločince“, uvedl.

Odměna se zvýší na 150 tisíc, pokud bude Vilks „podřezán jako jehně“. Dalších 50 tisíc dolarů vypsal Bagdádí na hlavu Ulfa Johanssona, vydavatele listu Nerikes Allehanda, který v srpnu 2007 karikaturu zveřejnil jako projev svobody slova poté, co ji odmítlo hned několik pořadatelů výstav karikatur.

Švédská policie v úterý bez dalších podrobností potvrdila, že zpřísnila Vilksovu ostrahu.

Útočníka v Dánsku verbovala tajná služba

Somálce, který se v pátek se sekerou pokusil zabít Westergaardovi v jeho domě u Aarhusu, se před třemi lety pokoušela naverbovat dánská tajná služba PET. V úterý to uvedli jeho sestra, manželka i právní zástupce.

PET přitom paradoxně zodpovídala za Westergaardovu bezpečnost. Čelí kritice za to, že napadený muž musel policii přivolat sám, protože vnější bezpečnostní systém s čidly zachycujíícmi pohyb buď selhal, nebo nebyl zapnut.

Reklama

Související články

Každý čtvrtý člověk na světě je muslim

Skoro každý čtvrtý člověk na světě vyznává islám. Plyne to z výzkumného projektu organizace Pew Forum. Z mapování světové muslimské populace citovala stanice...

Výběr článků

Načítám