Hlavní obsah

Radičová zmírnila Ficův zákon o ztrátě slovenského občanství

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ztráta slovenského občanství bude možná pouze v případě, že občan sám požádá o propuštění ze státního svazku Slovenské republiky. Rozhodla o tom vláda premiérky Ivety Radičové na své středeční schůzi. Dobrovolné nabytí cizího státního občanství už nebude znamenat automatickou ztrátu slovenského občanství.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Vláda tak zmírnila zákon schválený loni kabinetem Roberta Fica, na jehož základě ztratil slovenské občanství každý, kdo nabyl občanství jiného státu. Původní zákon byl schválený v reakci na maďarskou normu o dvojím občanství. Maďarsko totiž od prvního ledna 2011 uděluje občanství na základě maďarského původu, bez nutnosti trvalého pobytu na území Maďarska.

Na jihu Slovenska žije půl miliónová maďarská menšina. Maďaři na Slovensku zatím o maďarské občanství neprojevili zájem. Po stovkách však o maďarské občanství žádají především Maďaři žijící v Rumunsku a Srbsku.

Slovensko by však nadále nemělo uznávat účinky udělení státního občanství cizího státu občanům Slovenské republiky, pokud se tak stane v rozporu s mezinárodním právem. O práci také přijdou policisté, celníci, prokurátoři, profesionální vojáci a státní zaměstnanci, pokud přijmou občanství jiného státu. V těchto profesích bude podmínkou pouze slovenské občanství.

Na základě Ficova zákona ztratilo slovenské občanství 25 osob. Je mezi nimi pouze jediný Maďar. Ostatní získali občanství Německa, Rakouska, Itálie, Nizozemí a Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám