Hlavní obsah

Putinova amnestie se bude vztahovat na Pussy Riot i aktivisty Greenpeace

Moskva
Aktualizováno

Dvě vězněné členky skupiny Pussy Riot by se měly dostat na svobodu po schválení amnestie k dvaceti letům ruské ústavy. Zastaveno by mělo být i stíhání aktivistů z organizace Greenpeace, kteří protestovali proti plánované těžbě ropy v Barentsově moři. Plyne to ze zpráv ruských médií z druhého čtení návrhu amnestie ve Státní dumě, která byla ve středu v třetím čtení schválena.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Aktivisté z Greenpeace při protestu u ropné plošiny Prirazlomnaja.

Článek

Duma přijala pozměňovací návrh, umožňující osvobodit nejen odsouzené, ale i stíhané podle paragrafů o výtržnictví a o účasti v masových nepokojích, avšak bez „organizátorů nepokojů”. To bude znamenat konec stíhání třicítky aktivistů Greenpeace z lodi Arctic Sunrise, kteří protestovali u těžební plošiny Gazpromu a původně byli obviněni z pirátství. [celá zpráva]

O pár měsíců by amnestie mohla zkrátit pobyt za ostnatým drátem dvěma členkám Pussy Riot odsouzeným kvůli předvolební výtržnosti v pravoslavném chrámu. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová mají být propuštěny na svobodu v březnu příštího roku. [celá zpráva]

Jejich obhájkyně Irina Chrunovová doufá, že její klientky oslaví Nový rok už na svobodě, nicméně připouští, že „vše závisí na ochotě vedení vězeňského tábora (...) neprodlužovat propouštění na svobodu”. Očekává se, že amnestie bude přijata. Ve druhém čtení návrh podpořilo 444 ze 450 poslanců, musí ji ale schválit ještě horní komora parlamentu.

Vězeňská správa má na propuštění amnestovaných půlroční lhůtu.

Protože se amnestie nebude týkat organizátorů nepokojů, na svobodu se asi dostane jen část z desítek demonstrantů zatčených při potyčkách s policií loni 6. května v předvečer Putinova uvedení do úřadu na třetí funkční období. Trestu se nevyhne představitel opozice Alexej Navalnyj a amnestie se nebude týkat bývalého šéfa ropného koncernu Jukos Michaila Chodorkovského, uvedl server newsru.com.

Tresty delší než pět let se nepromíjí

„Trestu se vší pravděpodobností unikne bývalý ministr obrany Anatolij Serďukov, zatímco ostatní obvinění v případu machinací s armádním majetkem nemohou s ničím počítat,” dodal ještě.

Z amnestie jsou vyjmuti recidivisté, zločinci odsouzení k trestům delším než pět let, trestanci s vážnějšími kázeňskými tresty, teroristé, pedofilové, narkomani či bývalí policisté odsouzení za násilí vůči občanům.

Odhaduje se, že propuštěno bude dvacet až dvacet pět tisíc lidí, ale možná až padesát tisíc osob. Podle úředního ombudsmana Vladimira Lukina ve skutečnosti z věznic vyjde jen okolo dvou tisíc vězňů. Většina amnestovaných je totiž jen stíhána či odsouzena podmíněně. Lukin současně navrhl další amnestii vyhlásit příští rok v létě ke stému výročí začátku první světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám