Hlavní obsah

Putin telefonoval s Erdoganem o situaci v Sýrii, útok znovu odsoudil

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu odsoudil útok Spojených států, Francie a Velké Británie na Sýrii jako porušení mezinárodního práva a pravidel OSN. Uvedl to Kreml po telefonickém rozhovoru Putina s jeho tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Oba prezidenti podle komuniké hovořili o „vyhrocené situaci” v Sýrii po útoku USA a jejich spojenců.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Ruský prezident zdůraznil, že akce skupiny západních zemí hrubě porušují Chartu OSN a základní normy a principy mezinárodního práva,” uvedl Kreml.

„Ruská a turecká strana vycházejí z toho, že ve světle těchto událostí je nezbytné oživit dvoustrannou součinnost, zaměřenou na reálné prosazení procesu politického urovnání v Sýrii,” dodal.

Spojené státy, Británie a Francie v noci na dnešek podnikly koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Rusko na akci vojensky nereagovalo, rakety nevstoupily do vzdušného prostoru jeho základen v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám