Hlavní obsah

Putin si prohlédl nové zbraně včetně stíhačky Šachmat

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin si v úterý na aerosalónu MAKS u Moskvy prohlédl nové zbraně. Jedním z nich je i demonstrátor nové jednomotorové stíhačky konstrukční kanceláře Suchoj, který má být druhým bojovým letounem kategorie stealth vyvinutým v Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin si prohlédl novou ruskou stíhačkuVideo: AP

 
Článek

Suchoj jednomotorový stroj vyvinul v rámci programu lehkého bojového letounu (LTS). Má jít o obratný nadzvukový letoun s vektorovatelným tahem, který by zřejmě směřoval i na export. Zbrojařský konglomerát Rostech uvedl, že stroj dostal název Checkmate (Šachmat).

Putin si také prohlédl nový lehký letoun pro dopravu zboží a cestujících na Bajkal. A také modernizované vrtulníky, jako je lehký vrtulník Ansat a střední víceúčelový Kamov Ka-62.

„Doufáme, že od příštího roku bude už létat na Dálném Východě,“ řekl na Ka-62 generální ředitel podniku Ruské vrtulníky Andrej Boginskij.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimír Putin pozoruje novou jednomotorovou stíhačku.

V modernizované verzi vrtulníku Kamov Ka-32A11, která je vhodná k hašení požárů, byly zahraniční přístroje nahrazeny ruskými. Ruský je i motor.

Putinovi také ředitel ukázal adaptivní multifunkční bezpilotní systém VTR. Příští rok by už měla dron testovat při přepravě zboží ruská pošta.

Putin uvedl, že je přesvědčen, že budoucnost v letectví patří bezpilotním strojům a umělé inteligenci.

Suchoj představí novou lehkou neviditelnou stíhačku. Video už je venku

Evropa

Na MAKS je vystaven i model ruského bezpilotního bojového letounu MiG ve tvaru létajícího křídla. Podobné stroje, které doplňují pilotované letouny, se testují už v USA a v Austrálii.

Na aerosalonu jsou také vystaveny hyperkonické střely s plochou dráhou letu BraMos, které vyvinulo Rusko s Indií.

Foto: Reuters

Nová jednomotorová ruská stíhačka, kterou si prohlédl prezident Vladimir Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám