Hlavní obsah

Suchoj představí novou lehkou neviditelnou stíhačku. Video už je venku

– Moskva

Na ruském mezinárodním leteckém a kosmickém veletrhu MAKS bude v úterý představena nová ruská jednomotorová stíhačka od firmy Suchoj, která má vlastnosti stealth, takže je těžko zjistitelná radary. Části stroje představila minulý týden na videu státní zbrojařská společnost Rostech, pod níž spojené letecké kanceláře (UAC) a tedy i kancelář Suchoj patří. Objevily se už i fotografie zaplachtovaného letounu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový ruský vojenský letoun

 
Článek

Na letišti Žukovskij u Moskvy, kde se MAKS koná, byl zachycen nový stroj přikrytý plachtami.

Nový suchoj byl vyvinut v rámci programu vývoje lehké taktické frontové stíhačky, což je v zemi oblíbená a úspěšná kategorie. Rostech uvedl, že na MAKS bude představeno „zcela nové vojenské letadlo“.

Ruský systém S-500 dokáže ničit hypersonické zbraně ve vesmíru

Evropa

„Rusko je jednou z mála zemí na světě, které má úplnou kapacitu pro výrobu pokročilých leteckých systémů a je uznáváno, že udává trendy při tvorbě nových bojových letadel. Nový produkt specialistu z UAC by mohl vyvolat zájem nejen v naší zemi, ale i v dalších oblastech světa včetně těch, které s námi soupeří,“ dodal Rostech.

Foto: Ivan Novikov-Dvinsky, ČTK/AP

Nový stroj od kanceláře Suchoj

Agentura TASS už v květnu informovala, že „společnost Suchoj vyvíjí jednomotorové lehké taktické letadlo se vzletovou hmotností do 18 tun“. Měla by mít údajně rychlost dvakrát vyšší, než je rychlost zvuku, což je u podobných strojů neobvyklé, velké manévrovací schopnosti a zlepšené výkony při startu a přistání díky možnosti vychylování trysky motoru.

Firma při návrhu uplatnila své zkušenosti z vývoje prvního ruského bojového letounu páté generace Su-57. Ten je však dvoumotorový a relativně drahý. Proto byla vyvinuta i jednomotorová verze, která má také dvě svislé ocasní plochy sklopené ven.

Na export nebo jako doplněk Su-57?

Ruské aerokosmické síly si zatím objednaly 78 strojů Su-57, ale dodávky jsou pomalé a zatím bez nově vyvíjených motorů. Nový stroj by je mohl doplnit. I v USA nakonec výrazně omezili objednávky na dvoumotorové stroje F-22 Raptor ve prospěch novějších jednomotorových F-35 Lightning II.

Americké letectvo nepočítá s moderními raptory, vyřadí je jako první

Amerika

Podle Samuela Bendetta z washingtonského Střediska pro novou americkou bezpečnost bude nový suchoj určený především na export do zemí, které si nemohou koupit americké stroje F-35, protože je tam USA neuvolní na export, nebo na ně nemají peníze. Video Rosteku ukazuje, jak se na prezentaci slétli piloti ze Spojených arabských emirátů, Indie, Vietnamu, Argentiny, ale i Číny.

Foto: Ivan Novikov-Dvinsky, ČTK/AP

Přetahování nové lehké stíhačky od kanceláře Suchoj

Je ovšem otázkou, zda na trhu uspěje, napsal časopis Forbes, protože většinu trhu obsadily už stroje F-35 a na trh přichází i jihokorejský KF-21 Boramae.

Jižní Korea představila prototyp nadzvukové stíhačky

Svět

Čína zatím neprodala ani jediný kus svého jednoduššího jednomotorového stroje kategorie stealth J-31, který si nakonec pořídí čínské námořnictvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám