Hlavní obsah

Putin se objevil před kamerou s dalším výkladem ukrajinských dějin

Ruský prezident Vladimir Putin se znovu před kamerami uchýlil k historickému výkladu původu Ukrajiny. Stalo se tak na setkání se šéfem ruského ústavního soudu Valerijem Zorkinem a nad francouzskou mapou ze 17. století, kde údajně „Ukrajina není“, ačkoliv ve skutečnosti tam je.

Foto: Telegram Ukrinform

Mapa Guillauma Sansona ze 17. století

Článek

„Našla se kopie mapy ze 17. století, která byla vytvořena Francouzi v době Ludvíka XIV., tedy jde o mapu ze začátku druhé poloviny 17. století. Proč jsem ji přivezl, Vladimire Vladimiroviči? Protože tam není Ukrajina,“ vysvětluje na videu původně zveřejněném Kremlem šéf ústavního soudu Zorkin.

„Samozřejmě,“ přitakává Putin.

„Není tam Ukrajina, na dvou místech je jen okraj, okraj Polsko-litevské unie na jihu u Ivano-Frankivsku a okraj ,Kozákie‘ a velké Ruské carství,“ dodává Zorkin. „Hodně se spekulovalo o tom, kde jsou kořeny, jak to všechno vzniklo,“ vysvětluje šéfovi Kremlu své úsilí.

ANALÝZA: Putinovy fantasmagorie o Ukrajině a jak to bylo doopravdy

Válka na Ukrajině

Na videozáznamu pak pokračuje ruský prezident. „Víme, že tato území byla součástí Polsko-litevské unie a poté požádala o začlenění do Moskevského carství. To je celé. Až později, po Říjnové revoluci (1917), začaly vznikat různé kvazistátní útvary a sovětská moc se od stolu stala sovětskou Ukrajinou, do té doby žádná Ukrajina v dějinách lidstva nebyla,“ zakončil svůj výklad Putin, který rád podniká svérázné výlety do historie, aby ospravedlnil invazní válku, kterou rozpoutal na Ukrajině.

Na mapě vytvořené francouzským kartografem Guillaumem Sansonem, kterou Valerij Zorkin Putinovi ukázal, ale ve skutečnosti Ukrajina figuruje, ohradili se všímaví čtenáři a ukrajinská agentura Ukrinform. Je tam francouzsky uvedená jako Vkraine ou Pays des Cosaques, tedy „Ukrajina neboli stát kozáků“. A skutečně v té době byla územní součástí Polsko-litevské unie.

Na téže mapě není Krym ruský

Pikantní na použití této mapy coby historického argumentu je také to, že mimo jiné dokládá, že Krym v té době nebyl ruský. Na území poloostrova se nacházel Krymský chanát, který obývali Tataři a jenž byl formálně součástí osmanské říše. Rusko anektovalo chanát až v roce 1783 a vytvořilo na jeho území později Tavrickou gubernii.

Co více, ruský na mapě není dokonce ani Petrohrad. Území, na kterém se město nyní nachází, je na mapě znázorněno jako Ingrie a náleží Švédsku.

Francouzský kartograf Guillaume Sanson žil v letech 1633-1703. České země jsou na jeho mapách v souladu s tehdejší geopolitickou realitou znázorněny jako součást Habsburské monarchie.

Zatímco Putin řečnil o historických právech Ruska, jeho armáda zabíjela v Chersonu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám