Hlavní obsah

Zatímco Putin řečnil o historických právech Ruska, jeho armáda zabíjela v Chersonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ocitlo v úterý pod mohutným ostřelováním. Stalo se tak právě ve chvíli, kdy ruský prezident Vladimir Putin pronášel k členům parlamentu a dalším představitelům vládnoucí elity svůj projev.

Při ostřelování Chersonu zemřelo šest lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Cherson je ostřelován. Pravděpodobně ‚Grad‘. Už asi 20 výbuchů. Buďte v krytech nebo na bezpečných místech,“ napsal na Facebook šéf chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

Ruské síly ostřelovaly zejména centrum Chersonu. Zasaženy byly i zastávky veřejné dopravy, kde bylo mnoho lidí. Na místě jsou mrtví a zranění, píšou místní média s odkazem na očité svědky. První informace hovoří o šesti mrtvých a 12 zraněných, data se ale teprve shromažďují.

Rusko je v tajze mrtvého bodu, všude marťani a konspirace. Ukrajina cupuje Putinův projev

Válka na Ukrajině

Vojenské cíle? Školka, nemocnice, lékárna…

Rusové zasáhli obytné oblasti, kritickou infrastrukturu, školku, nemocnici, trh, soukromé garáže a auta. Na fotografiích z místa je vidět rozbombardovaná lékárna. Několik domů bylo výrazně poškozeno a několik bytů začalo hořet.

„Právě během projevu krvavého diktátora Putina o tom, že nejsou ve válce s lidem Ukrajiny, rašisté ostřelovali mírumilovný Cherson a Ochakov z několika raketových systémů,“ uvedl Dmytro Pletenčuk, tiskový mluvčí kanceláře velitele obrany Chersonu.

„Porazit ruské útočníky na ukrajinské půdě znamená zachránit Ukrajinu i další národy v Evropě, kterou chce Rusko dobýt, před terorem. Teror musí prohrát!“ reagoval na útok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ruské síly ostřelovaly Cherson

Ukrajinská armáda osvobodila Cherson od ruské okupace loni v listopadu, město je od té doby opakovaně terčem ostřelování ze strany invazních sil, které se stáhly na protější břeh řeky Dněpr.

Jen chráníme obyvatele Donbasu, hlásal Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý ve svém tradičním projevu k ruskému federálnímu shromáždění obvinil z rozpoutání nynějšího konfliktu na Ukrajině Západ. Stejně jako v dřívějších projevech zopakoval, že jednou z motivací Moskvy bylo ochránit rusky hovořící obyvatele ukrajinského Donbasu, kteří podle něj čelili od roku 2014 útlaku.

Putin ve dvouhodinovém projevu mluvil také o tom, že chtěla Moskva krizi na Donbase původně chtěla řešit mírovou cestou, Západ ji ale k agresi dotlačil.

Válka na Ukrajině začala loni 24. února, kdy Rusové do sousední země zahájili invazi, ačkoliv až do poslední chvíle lhali, že se k tomu nechystají. Od té doby si konflikt vyžádal životy tisíců ukrajinských civilistů, miliony dalších lidí vyhnal z domovů a zpustošil ukrajinská města. Obrovské ztráty na životech i technice má také ruská armáda.

Původně jsme chtěli Ukrajinu vyřešit mírovými prostředky, prohlásil Putin v projevu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám