Hlavní obsah

Putin se zastal Trumpa ohledně impeachmentu, sankce za plynovod ho ale podráždily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ústavní žaloba amerického prezidenta Donalda Trumpa je založena na ,umělých´ obviněních a jde o prvek vnitropolitického boje mezi demokraty a republikány,” prohlásil jeho ruský kolega Vladimir Putin během čtvrteční tiskové konference pořádané pravidelně ke konci roku. Trump podle šéfa Kremlu proces impeachmentu ustojí.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

V otázce sankcí kvůli podmořskému plynovodu Nord Stream 2, který vede do Německa, byl Putin podstatně tvrdší. Rusko bude podle jeho slov reagovat protiopatřeními. „Moskva odpoví zrcadlově,“ řekl. Sankce přijaté tento týden americkým Kongresem jsou „nepřátelským jednáním“ namířeným proti Rusku. „To ovlivní vztahy,“ dodal. Rusko žádná nebezpečí vyplývající z plynovodu nevidí.

Šéf Kremlu také upozornil, že Spojené státy dosud neodpověděly na ruské návrhy ohledně prodloužení dohody o omezení strategických útočných zbraní (START), bez níž podle Putina už ve světě nebude vůbec nic bránit rozpoutání závodů ve zbrojení.

Platnost smlouvy vyprší 5. února 2021, může se ale prodloužit o pět let. „Jsme až do konce roku připraveni prostě vzít a prodloužit stávající dohodu,“ řekl Putin.

Stalin si podle Putina nezašpinil ruce

Velmi ostře Putin odmítl snahy stavět na stejnou úroveň někdejší Sovětský svaz a nacistické Německo. Učinil tak v souvislosti se zářijovou rezolucí Evropského parlamentu, podle které druhá světová válka začala v důsledku smlouvy mezi nacistickým Německem a Sovětským svazem o neútočení.

Putin v této souvislosti prohlásil, že Moskva uzavřela s Berlínem pakt o neútočení až jako poslední v Evropě. Tehdejší sovětský vůdce Josif Stalin si podle Putina na rozdíl od západních státníků „nezašpinil ruce” přímým jednáním s Adolfem Hitlerem.

„Přirovnávat Sovětský svaz k nacistickému Německu je vrchol cynismu,“ zdůraznil Putin. Připomněl, že paktu Molotov–Ribbentrop ze srpna 1939 předcházela mnichovská dohoda o rozbití Československa, kterou s Hitlerem v září 1938 podepsali premiéři Británie a Francie. „Sovětský svaz tehdy navrhoval vytvořit jednotnou protifašistickou frontu. Tím, že na to nepřistoupili, se skutečně snažili podnítit Hitlera k agresi na východ,“ dodal.

Žádné změny v minských dohodách

Obšírně se Putin vyjadřoval ve čtvrtek k situaci na východě Ukrajiny. Odmítl myšlenku přehodnocení mírových dohod z Minsku, jak se o tom zmínil jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj. Putin naléhal na ukrajinské vedení, aby přistoupilo na přímé rozhovory s proruskými separatisty ve východoukrajinském Donbasu v zájmu vyřešení konfliktu, jakož i na zakotvení autonomie Donbasu v ukrajinské ústavě.

„Je potřebný přímý dialog (mezi Kyjevem a vedením povstaleckých republik v Donbasu), který chybí,“ zdůraznil. „Sotva se ale problém podaří vyřešit silovým způsobem,“ dodal.

Přítomnost ruských vojsk popřel. „Nejsou tam cizí vojska, tam je místní milice, síly sebeobrany, které jsou složeny z místních obyvatel,“ prohlásil. Naznačil, že tanky a další těžké zbraně pocházejí od „sympatizující země“, ale tak se děje i v jiných lokálních konfliktech a je to „jejich technika“ (separatistů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám