Hlavní obsah

Doněčtí separatisté chtějí vlastní armádu

Novinky,
Doněck

Separatisté v Doněcké oblasti už v neděli oznámili, že vytvoří vlastní armádu na dobrovolnickém základu. Vstup nebude odepřen ani zájemcům z jiných oblastí nebo z ciziny. Dlouhodobě panuje podezření, že mezi separatisty jsou i občané Ruské federace.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Proruský separatista u barikády před obsazenou správní budovou v Doněcku

Článek

„Především zformujeme dobrovolnickou armádu,“ řekl ruské agentuře Interfax představitel neuznané Doněcké lidové republiky Miroslav Ruděnko. „Máme mnoho zájemců. A nebudeme odmítat ani obyvatele z dalších oblastí Ukrajiny a případně ani z cizích zemí,“ dodal.

Jeho slova přišla poté, co vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin v neděli prohlásil, že oblast co nejdříve po zveřejnění výsledků ustaví svou vládu a další správní orgány a dodal: „Všechny vojenské jednotky na našem území budou po vyhlášení výsledků považovány za nelegální a označeny za okupanty.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle volební komise separatistů v Doněcku hlasovalo pro samostatnost 89 procent lidí při tříčtvrtinové účasti. [celá zpráva]

Doněcká a Luhanská oblast

DONĚCKÁ OBLAST

rozloha činí 26 517 km  čtverečných

počet obyvatel činí 4,5 miliónu, asi 75 procent jich mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 38,2 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 56,9 procenta.

Oblast produkuje pětinu ukrajinského HDP, těží se v ní uhlí a rudy, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl.

LUHANSKÁ OBLAST

rozloha činí 26 684 km  čtverečných

počet obyvatel činí 2,2 miliónu, asi 69 procent jich mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 39 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 58 procenta.

V oblasti se těží se uhlí a rudy, je tam je těžký průmysl včetně lokomotivky

V Doněcku se podle webu OstroV dostali k moci radikálové řízení Igorem Strelkovem (vl. jménem zřejmě Girkin), podezřelým z vazeb na ruskou vojenskou rozvědku GRU, který vede operace ve Slavjansku. Odstaveno bylo dosavadní vedení, které bylo umírněnější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám