Hlavní obsah

Putin podepsal dekrety. Ruské námořnictvo má nové velení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal jmenovací dekret nového velitele ruského válečného námořnictva admirála Alexandra Mojsejeva. Oznámil to v úterý ministr obrany Sergej Šojgu s tím, že prezident zároveň jmenoval novými veliteli Severní flotily a Černomořské flotily viceadmirály Konstantina Kabancova a Sergeje Pinčuka.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Nově jmenovaný velitel ruského námořnictva admirál Alexandr Moisejev

Článek

Ruský ministr obrany v souvislosti s dekrety podle agentury TASS vyjádřil naději, že Mojsejev, Kabancov i Pinčuk „zvládnou všechny své úkoly“.

„Kolegové, gratuluji! Věřím, že chápete obrovskou zodpovědnost, která padá na vaše bedra. A doufám, že zvládnete úkoly, které nejvyšší velení ozbrojených sil Ruské federace pro vás připravilo,“ řekl Šojgu.

Mojsejev, který dříve velel Severní flotile, nahradil ve funkci vrchního velitele námořnictva Nikolaje Jevmenova. Ve funkci velitele Severní flotily Mojsejeva nahradil Kabancov, který dříve sloužil jako jeho zástupce. Pinčuk, bývalý první zástupce velitele Černomořské flotily, pak postoupil na místo svého bývalého šéfa Viktora Sokolova.

Potopené lodě

Rozhodnutí o odvolání Jevmenova údajně padlo poté, co ukrajinské námořní drony potopily začátkem března moderní ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov. K akci se přihlásila ukrajinská tajná služba HUR, která uvedla, že použila bezpilotní čluny Magura V5. 

O necelý měsíc dřív Ukrajinci poslali ke dnu Cezara Kunikova, jednu z nejtěžších válečných lodí, které má Rusko k dispozici.

Foto: Clash Report/Twitter

Záběr na hořící křižník Moskva, který zasáhla ukrajinská střela Neptun

Ruské námořnictvo v Černém moři od začátku invaze na Ukrajinu utrpělo těžké ztráty. Zatím největším zásahem bylo potopení vlajkové lodi Černomořské flotily křižníku Moskva v dubnu 2022.

A se ztrátami lodí souvisejí i výměny velitelů. Viktora Sokolova, velitele Černomořské flotily, o němž se myslelo, že zemřel při útoku na velitelství útvaru v září 2023, stálo jeho post potopení Cezara Kunikova.

O post přišel podobně jeho jeho předchůdce Igor Osipov, který neustál potopení raketového křižníku Moskva, jehož zkázu přivodily ukrajinské střely Neptun.

Ani pod Sokolovovým vedením se ale Černomořské flotile moc nedařilo. Uskupení, které čítalo na začátku ruského vpádu na Ukrajinu asi osm desítek plavidel včetně velkých válečných lodí, vyloďovacích člunů, ponorek, hlídkových člunů a minolovek, přišlo zhruba o polovinu plavidel.

Rusko odvolalo vrchního velitele námořnictva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám