Hlavní obsah

Poprvé po 10 letech. Putin zrušil každoroční velkou tiskovou konferenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé po 10 letech nezúčastní výroční tiskové konference. Agentuře TASS to potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Konference se konala pravidelně od roku 2012 a Putin při ní zodpovídal dotazy novinářů. Loni jim věnoval čtyři hodiny.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na zasedání Nejvyšší eurasijské ekonomické rady v Biškeku

Článek

„Co se týče velké konference, před Novým rokem se neuskuteční. Doufáme ale, že prezident najde příležitost, jak s novináři promluvit. Jak to dělá pravidelně, a to i během zahraničních návštěv,“ uvedl Peskov.

První informace o tom, že se letos výroční tisková konference neuskuteční, se objevily už v listopadu. Televize RBK tehdy uvedla, že se konference možná uskuteční až v roce 2023 s tím, že to závisí na vývoji války na Ukrajině.

Peskov v listopadu uvedl, že datum velké konference se stanoví, až bude známo datum Putinova poselství k federálnímu shromáždění. K možnému termínu tohoto každoročního projevu prezidenta se ale Peskov v pondělí nevyjádřil.

Putin je poraženým roku

Válka na Ukrajině

Několikrát už byla odložena také tzv. přímá linka, kdy Putin odpovídá na dotazy obyvatel. Ta se měla původně uskutečnit už v červnu.

Skutečnost, že se ruský vůdce neúčastní těchto jinak tradičních velkých mediálních akcí, naznačuje, že se Kreml potýká s problémy. Oficiální propaganda přitom stále ruskému obyvatelstvu tvrdí, že speciální vojenská operace na Ukrajině jede až na malé komplikace podle plánu. Jeho cíle se přitom několikrát změnily.

Loni Putin na dotazy novinářů odpovídal zhruba čtyři hodiny. Chválil ruskou ekonomiku a řekl také, že Rusko vnímá jako hrozbu možné rozšiřování NATO směrem na východ.

Zeman podpořil pomoc Ukrajině. Vztah k Putinovi byl omyl, připouští

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám