Hlavní obsah

Putin nařídil odpověď na test americké rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil v pátek na zasedání bezpečnostní rady státu připravit symetrickou odpověď na nedávný americký test vylepšené rakety s plochou dráhou letu. Ta přesahuje limity stanovené vypovězenou smlouvou o likvidaci raket krátkého a středního doletu INF. Kreml však zároveň tvdí, že se odmítá zúčastnit závodů ve zbrojení.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

„S ohledem na nové okolnosti nařizuji ministerstvu obrany, ministerstvu zahraničí a dalším institucím analyzovat úroveň hrozeb spojených s akcemi Spojených států pro naši zemi a podniknout opatření k připravení symetrické odpovědi,“ řekl Putin podle agentury TASS.

Putin připomenul, že 18. srpna Spojené státy otestovaly pozemní střelu s plochou dráhou letu Tomahawk s doletem přes 500 km, která překračovala omezení INF. [celá zpráva]

Putin zmínil, že test byl proveden jen 16 dní po konci smlouvy, takže ho USA musely připravovat ještě v době platnosti smlouvy: „Je zřejmé, že to nebyla improvizace, ale další článek řetězu událostí, které se staly. To jen potvrdilo oprávněnost našich obav. Měli jsme předtím informace, že se USA dlouho angažovaly ve vývoji střel zakázaných INF.“

Smlouvu přitom Američané vypověděli kvůli tomu, že právě Rusko vyvinulo, otestovalo a odmítalo zničit střelu Novator, která podle Pentagonu výrazně přesahovala limity stanovené INF.

Rusko musí podle Putina reagovat

Putin dodal, že střela Tomahawk byla vypálena z univerzálního vypouštěcího zařízení Mk-41, které umožňuje vypouštět jak střely s plochou dráhou letu, tak antirakety. Zmínil, že Rusko opakovaně varovalo, že tato vypouštěcí zařízení mají být instalována v Rumunsku a Polsku, kde budou součástí protiraketového štítu.

„Objevují se otázky, co bude rozmístěno v Rumunsku a Polsku? Systémy protiraketové obrany nebo útočné raketové systémy s dostatečně velkým doletem,“ řekl ruský prezident.

Upozornil, že Rusko vyvíjí nové zbraně právě kvůli krokům USA: „Vývoj našich nových zbraňových systémů, které nemají ve světě obdobu, byl zaviněn, dá se říci vyprovokován jednostranným odchodem Spojených států od smlouvy o omezení protiraketové obrany v roce 2003. Byli jsme prostě donuceni zajistit obranu našeho lidu a naší země, jak je naší povinností. To děláme a jistě budeme dělat i v budoucnosti.“

Dodal, že „Rusko je stále otevřené rovnému a konstruktivnímu dialogu s USA, aby se obnovila důvěra a posílila mezinárodní bezpečnost“.

Rusko se nezúčastní závodů ve zbrojení

Zdůraznil, se Rusko nenechá zatáhnout do závodů ve zbrojení: „My, jak víte, jsme nikdy nechtěli, nechceme a nebudeme se účastnit závodů ve zbrojení, které jsou drahé a rozvracejí naši ekonomiku.“

Zmínil přitom, že ruské výdaje na zbrojení jsou uměřené, sedmé nejvyšší na světě po USA, Číně, Saúdské Arábii, Velké Británii, Francii a Japonsku.

INF zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety a střely odpalované ze země s doletem 500 až 5500 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám