Hlavní obsah

Putin na vrcholu pokrytectví: Žádný normální člověk se nemůže s klidem dívat na trpící děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný normální člověk se nemůže s klidem dívat na fotografie krvácejících a trpících dětí, řekl v pátek v souvislosti s izraelským postupem v Pásmu Gazy ruský prezident Vladimir Putin, který dal loni v lednu rozkaz k útoku své armády na sousední Ukrajinu, kde se dají dětské oběti počítat na stovky.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Když se člověk dívá na trpící a zakrvácené děti, zatínají se mu ruce v pěst a oči se zalévají slzami. Myslím, že tohle je reakce každého normálního člověka. Pokud tuto reakci nemá, tak nemá srdce nebo ho má z kamene,“ prohlásil Putin webu deníku Vědomosti. O útoku Hamásu na Izrael ze 7. října a jeho dětských obětech se ruská média nezmiňují.

V převážně muslimském Dagestánu na jihu Ruska v neděli na místním letišti propukly násilné nepokoje kvůli přistání letadla s několika Izraelci. Právě v souvislosti s tímto incidentem Putin hovořil o dětech, jejichž utrpení podle jeho názoru mohlo dostat útočníky v Dagestánu do varu.

Na Putina a ruskou dětskou ombudsmanku Marii Lvovou-Bělovou je přitom kvůli únosům ukrajinských dětí paradoxně vydán zatykač Mezinárodního trestního soudu.

Hon na Židy v Rusku? Podle Kremlu dílo Ukrajiny

Z organizování útoků na Židy v ruském Dagestánu přitom Putin opět obvinil Západ a Ukrajinu. „Zdá se, že podporují izraelské Židy a s pomocí svých agentů z Ukrajiny se snaží organizovat pogromy na Židy u nás. Jsou to prostě neuvěřitelné prasárny,“ prohlásil šéf Kremlu. Putin přitom obvinil Ukrajinu, že dodává zbraně nejen na Blízký východ (včetně Afghánistánu ovládaného islamistickým militantním hnutím Tálibán).

Dav na letišti v MachačkaleVideo: Reuters

Rusko se snaží vystupovat jako zprostředkovatel příměří v Gaze a dříve také udržovalo kontakty jak s izraelskou, tak palestinskou stranou, připomněla agentura Reuters. Nedávno ale Moskva vyvolala zlobnou reakci Izraele, když pozvala na oficiální návštěvu představitele Hamásu.

Izrael spustil rozsáhlou vojenskou operaci v Pásmu Gazy v reakci na útok teroristických ozbrojenců Hamásu na jih Izraele, který si 7. října vyžádal na 1400 převážně civilních obětí. Izraelské bombardování a pozemní operace přinesla podle Hamásem ovládaných úřadů smrt více než 9000 obyvatel, včetně mnoha dětí, a Tel Aviv je opakovaně vyzýván k tomu, aby při svém postupu vůči islamistickému hnutí chránil životy civilistů a zabránil humanitární katastrofě.

Hon na Židy v Machačkale uspořádaly západní tajné služby přes sociální sítě, tvrdí Putin

Zahraniční

Na Ukrajině ovšem ruské útoky nezřídka zasahují rezidenční oblasti a ruské síly mají od začátku války na svědomí řadu dětských obětí. OSN v srpnu vedlo v patrnosti 546 zabitých dětí a 1156 raněných dětí ve válce na Ukrajině. Skutečná bilance bude patrně ale mnohem vyšší, protože v přehledu OSN jde jen o potvrzené oběti a zranění.

Dosud se například neví, kolik lidí zahynulo při ruském rozbombardování divadla v Mariupolu na jaře minulého roku, pod nímž se skrývaly i děti; podle radnice a médií to byly stovky obětí.

Zelenskyj: Rusko deportovalo statisíce Ukrajinců, děti odděluje a chystá k adopcím

Evropa

Soud v Haagu vydal zatykač na Putina

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám