Hlavní obsah

Putin jako dokonalý gentleman z románu? Rakouská exministryně má jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová, která nyní žije v Petrohradě, prohlásila, že ruský prezident Vladimir Putin je ten nejinteligentnější gentleman, kterého kdy poznala. Přirovnala ho dokonce k dokonalému gentlemanovi, o kterém psala Jane Austenová v knize Pýcha a předsudek. Kneisslová, která na své svatbě s ruským diktátorem tancovala, to řekla v rozhovoru s britskou zpravodajskou televizí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská exministryně Kneisslová s ruským diktátorem Putinem

Článek

„Je to ten nejinteligentnější gentleman. S důrazem na slovo ‚gentleman‘. A já už jich pár poznala,“ odpověděla Kneisslová na otázku, co si myslí o ruském prezidentovi.

Putina následně přirovnala k dokonalému gentlemanovi, o kterém psala anglická spisovatelka Jane Austenová. „On (Putin) dosahuje tohoto standardu,“ uvedla.

Austenová toto slovní spojení použila v souvislosti s panem Gardinerem, postavou knihy Pýcha a předsudek. „Chová se jako dokonalý gentleman, je zdvořilý a přívětivý. (…) Je na něm něco trošku majestátního,“ napsala o Gardinerovi anglická spisovatelka, jejíž slova si vypůjčila Kneisslová.

Toto přirovnání překvapilo Stevea Rosenberga, ruského zpravodaje BBC. „Obraz Vladimira Putina jako gentlemana Jane Austenové může mnohé překvapit, když uvážíte, čeho se v posledních dvou letech dopustil,“ uvedl Rosenberg.

„Já si za tímto výrokem stojím,“ kontrovala s úsměvem na tváři Kneisslová. „Je to ten nejinteligentnější a nejdokonalejší gentleman, kterého jsem poznala,“ dodala.

Bojí se? Putinovo letadlo na cestě do SAE doprovodily stíhačky

Blízký a Střední východ

Otázky na svatbu? Nuda

Redaktor britské zpravodajské televize se Kneisslové zeptal i na tanec s ruským prezidentem, kterého pozvala na svoji vlastní svatbu.

„Ve svém životě, předtím i potom, jsem udělala mnoho věcí. A upřímně, je (svatba) to strašně nudné,“ prohlásila s tím, že by se měli raději věnovat zajímavějším otázkám.

Rosenberg se jí zeptal i na její život v ruském Petrohradě, kam se přestěhovala letos v září a kde učí na jedné z místních univerzit.

„Neexistuje nebezpečí, že tím, že tu jste, legitimizujete válku na Ukrajině…a místní represi?“ zeptal se redaktor.

„Dosud jsem se ve svém okolí se žádnou represí nesetkala. Můžu tu pracovat s akademickou svobodou, která mi začala chybět, když jsem ještě pracovala na univerzitách v Evropské unii,“ uvedla exministryně zahraničí.

Osmapadesátiletá Kneisslová byla rakouskou ministryní zahraničí v letech 2017–2019. Na rakouský rezort nastoupila již v roce 1990, kdy nejdříve působila jako úřednice, v roce 1998 posléze působila na pobočkách v Paříži a Madridu. Přednášela také na Vídeňské univerzitě, své almě mater, i dalších rakouských a zahraničních školách.

Putin navštívil svatbu rakouské ministryně. S nevěstou si i zatančil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám