Hlavní obsah

Putin dostal při křtu málem jméno Michail

Právo, ama

Otec patriarchy moskevského a celé Rusi Kirilla křtil podle všeho před lety prezidenta Vladimira Putina. V novém filmu Patriarcha, který státní televize Rossija uvedla u příležitosti 70. narozenin hlavy ruské pravoslavné církve, se o tom zmínil sám šéf Kremlu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Křtili mě tajně, aby o tom otec nevěděl. On byl členem komunistické strany. Nevím, jestli to bylo skutečně tajemstvím, ale vyprávěla mi to maminka, když už jsem dospěl,“ zavzpomínal Putin.

Upřesnil, že pokřtěn byl koncem roku 1952 v Preobraženském chrámu v Petrohradě. „Duchovní, který tam sloužil, mamince navrhl, aby syna – tedy mě – pojmenovala Michail. Řekl jí, že ten den je zrovna svátek svatého Michaila – a on sám byl také Michail. Maminka se však omluvila a řekla mu, že syna už pojmenovala po otci,“ přiblížil rodinný příběh prezident.

„Byl to hodný duchovní. Řekl jí: ,Tedy dobrá´,“ dodal.

Otec patriarchy Kirilla

Když se seznámil s Kirillem, který je v čele ruské pravoslavné církve od roku 2009, ptal se ho prý, jak se dostal k duchovní službě. Zjistil tak, že Kirillův otec sloužil v 50. letech v Preobraženském chrámu v Petrohradě. „Ptal jsem se ho, jestli tam byli ještě jiní duchovní jménem Michail. Řekl mi, že nikoli, že Michail tam byl jediný. Tak mu říkám: ,Víte co? Vypadá to, že váš otec mě křtil´,“ řekl Putin filmařům.

Související téma:

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

U příležitosti jubilea prezident vyznamenal patriarchu, jehož občanské jméno je Vladimir Michajlovič Gunďajev, řádem Za zásluhy o vlast. Státní pocty se mu dostalo „za významné zásluhy o zachování a rozvoj duchovních a kulturních tradic“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám