Hlavní obsah

Putin a Lukašenko dohodli jednotný trh energií

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se při čtvrtečním rozhovoru v Moskvě shodli na 28 programech integrace svých zemí. Dohodli se přitom na vytvoření jednotných energetických trhů a rovněž společného obranného prostoru. Podle agentury TASS o tom oba prezidenti informovali po jednání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin se v Kremlu sešel s LukašenkemVideo: Reuters

 
Článek

Lukašenko, jemuž Putinova podpora prakticky umožnila tvrdě potlačit opozici po sporných loňských prezidentských volbách, přijel do Moskvy zjevně posílit proces integrace obou zemí ve svazový stát. V minulosti se běloruskému autoritářskému vůdci do rychlého spojení s Ruskem příliš nechtělo, rozsáhlé protesty ho však očividně přiměly k přizpůsobení postoje.

Běloruský soud poslal opozičníky na 11 a 10 let do vězení

Evropa

Putin po jednání oznámil, že Rusko a Bělorusko "se dohodly na všech 28 svazových programech". Jde o programy "zaměřené na sjednocení legislativy Ruska a Běloruska v různých oblastech hospodářství, na vyrovnání podmínek pro činnost ekonomických subjektů obou zemí, budování společných finančních a energetických trhů, dopravního prostoru, na utváření a realizaci společné průmyslové a zemědělské politiky".

Lukašenko, který si stále zakládá na tom, aby vyhlížel jako rovnocenný partner Putina, v této souvislosti zdůraznil, že hlavním dokumentem, o němž jednali, byl ten, který se týká rovných práv ruských a běloruských hospodářských subjektů.

Foto: Shamil Zhumatov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem

Putin sdělil, že budou podepsány dokumenty týkající se vytvoření jednotných trhů energiemi obou zemí, včetně ropy, plynu a elektřiny. Přitom dokument o jednotném trhu s plynem by podle něj měl být podepsán do 1. prosince roku 2023. Šéf Kremlu dodal, že cena této energetické suroviny v příštím roce zůstane pro Bělorusko na stejné úrovni jako letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám