Hlavní obsah

První člen královské rodiny u soudu po 132 letech. Princ Harry byl podroben křížovém výslechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský princ Harry byl v úterý před londýnským vrchním soudem podroben křížovému výslechu. V případu jeho žaloby na vydavatele britského listu Daily Mirror vysvětloval, jak jej a jeho rodinu měli reportéři Mirroru v letech 1991 až 2011 obtěžujícím způsobem pronásledovat a v konečném důsledku ho i s manželkou Meghan vyštvat do Spojených států.

Princ Harry se dostavil k soudu v Londýně.Video: Reuters

 
Článek

Osmatřicetiletý syn britského krále Karla III. je od 19. století prvním vysoce postaveným členem královské rodiny, který vypovídá před soudem. Naposledy vystoupil v roce 1891 jako svědek jeho předek král Eduard VII., který Británii vládl v letech 1901 až 1910, v soudním procesu týkajícím se hazardních her.

Výslech Harryho v rámci procesu, který začal už před měsícem, v úterý vedl právník vydavatelství MGN Andrew Green. Krátce předtím bylo zveřejněno princovo písemné svědectví. V něm tvrdí, že stěhování do USA bylo „z velké části způsobeno neustálým vměšováním, podněcováním k nenávisti a obtěžováním ze strany bulvárního tisku“.

Týkalo se to podle něj všech aspektů jeho soukromého života, „což mělo zničující dopad“. „Měli jsme také velké obavy o bezpečnost našeho syna,“ uvádí se v dokumentu, který zveřejnil soud. Harry má s manželkou Meghan syna Archieho a dceru Lilibet, která se narodila v USA.

RECENZE: Princ Harry žaluje. A nebere si servítky

Kultura

Green zahájil výslech dotazy na 147 článků, které tvoří základ Harryho žaloby. Ptal se, zda si princ pamatuje, kdy je poprvé četl a jaké mu způsobily potíže. Harry uvedl, že přestože si v řadě případů nevzpomíná na přesnou chvíli, kdy je poprvé viděl, „každý z těchto článků hrál důležitou roli - destruktivní roli - v jeho dospívání“.

„Naprostou většinu (článků) četli jiní lidé z mého okolí… jejich chování se v mém okolí nevyhnutelně změnilo a o některých článcích jsem byl informován,“ dodal Harry.

Krev stékající po píšících prstech

Vysvětloval i svá tvrzení z obžaloby o krvi na rukou britských novinářů. Konkrétně řečnický dotaz z obžaloby „kolik ještě krve bude stékat po píšících prstech“. Obhájce Daily Mirror se vyptával, jestli tím myslí konkrétní článek konkrétního redaktora. Harry odpověděl, že ne. Podle serveru The Daily Mail nicméně naznačil, že bulvár může za smrt jeho matky princezny Diany a že se naboural do soukromí jeho otce nynějšího krále Karla III.

Harry spěchal dát synovi pusu na dobrou noc

Zahraniční

Harryho právník David Sherborne již v pondělí prohlásil, že princ byl odmalička předmětem tisíců příběhů MGN, a proto byl pravidelným terčem nezákonného chování. Obětí odposlechů podle něj byla i Harryho zesnulá matka princezna Diana.

Výslech prince Harryho bude pokračovat i ve středu.

Harry a Meghan se zapletli do automobilové honičky s paparazzi. Trvala hodiny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám