Hlavní obsah

Prozradili je v přímém přenosu. Lidé, kteří se v Paříži skrývali před teroristou, žalují média

– Paříž

Šest lidí, kteří se při lednovém teroristickém útoku v košer prodejně v Paříži ukryli před útočníkem Amedym Coulibalym v chladírně obchodu, zažalovali francouzská média. Ta totiž ještě v průběhu obležení informovala o tom, že se ve spodní části prodejny ukrývají, čímž je ohrozila na životě.

Foto: Reuters

Exploze v košer obchodě v Paříži při zásahu policejních jednotek

Článek

Způsob, jakým média o události informovala, podle právního zástupce dotyčných „postrádal nejzákladnější pravidla obezřetnosti“ a ohrozil bezpečnost jeho klientů. Patrick Klugman v té souvislosti podle agentury AFP upozornil zejména na zpravodajství televize BFMTV, která v přímém přínosu uvedla, že v chladírně obchodu se ukrývají dvě děti ve věku jeden měsíc a tři roky.

Jen pár metrů od nich přitom Coulibaly hrozil rukojmím smrtí a čtyři z nich nakonec zastřelil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

Šestice utekla do chladírny v přízemních prostorách obchodu, jakmile v prodejně zazněly první výstřely. Posléze se objevily fotografie, jak se v inkriminovanou dobu krčí mezi krabicemi se zbožím.

Lidé žalují několik médií z ohrožení na životě a nedodržení pravidel bezpečnosti. K tomu se vztahuje možný trest rok vězení a pokuta 15 tisíc eur (413 tisíc korun), upozornila AFP.

Naváděli střelce ke zločinu, tvrdí právník

„Pracovní metody sdělovacích prostředků při přímém přenosu v takovéto situaci byly pobídkou ke spáchání zločinu,“ řekl Klugman. Coulibaly podle něj v danou chvíli televizi nesledoval, jinak by lidem v chladírně hrozila okamžitá smrt. Jeho klienti měli podle Klugmana velké štěstí, protože Coulibaly sledoval různá média, a dokonce byl se zástupci BFMTV v kontaktu.

Případ připomíná spor, který se strhl po únorovém masakru v restauraci Družba v Uherském Brodě mezi ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a starostou města Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL) za to, že ještě v průběhu policejního zásahu proti střelci v televizi mluvil o člověku, který se ukrývá na toaletě. Střelec však nejenže zpravodajství nesledoval, ale možná už byl v té době po smrti. Kunčar se hájil také tím, že ho o ukrývajícím se muži informovala sama policie. [celá zpráva]

Coulibaly útočil v košer obchodě po masakru v redakci satirického magazínu Charlie Hebdo, který podnikli jeho známí, bratři Chérif a Said Kouachiovi. Den před tím, než vstoupil Coulibaly do židovského obchodu, zastřelil na ulici policistku. Celkem si třídenní teror v hlavním městě Francie vyžádal 17 obětí. Policie všechny tři útočníky zabila.

Reklama

Související články

Terorista z Paříže natočil mezi útoky video

Na internetu se v sobotu objevilo video s teroristou, který zabil policistku a čtyři lidi v obchodě v Paříži. Amedy Coulibaly na něm přiznává, že finančně...

Výběr článků

Načítám