Hlavní obsah

„Jdu si dát jointa.“ Provokatér vyvedl Alternativu z klatby, nestihl hlasovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protestní Alternativa pro Německo (AfD) slaví vzácné politické vítězství poté, co ji v Drážďanech joint opozičního poslance vyvedl z klatby. Svérázný radní manifestačně oznámil, že si „jde dát jointa“, a nestihl hlasovat.

Foto: Reuters

Friedrich Merz, šéf CDU, chce zjednat v Drážďanech pořádek

Článek

Drážďanská městská rada v pátek projednávala návrh vyzývající, aby žadatelé o azyl dostávali na nákup potravin platební karty namísto hotovosti.

Návrh předložila AfD, kterou Spolkový úřad na ochranu ústavy, tedy německá kontrarozvědka, ve spolkové zemi Sasko oficiálně označila za pravicově extremistickou stranu.

Rozhodl jediný hlas

Po několikahodinové debatě, krátce před osmnáctou hodinou, Max Aschenbeck ze satirické strany Disident oznámil, že si „jde dát jointa“, přiblížil list The Telegraph.

Než se vrátil na radnici, návrh prošel nejtěsnější rozdílem: 53 hlasů proti 52.

Radní si předtím stěžoval, že obce zůstaly s uprchlickým problémem samy „doslova ponechány na holičkách“. Dodal, že jen Drážďany přijaly téměř pět tisíc lidí, a připomněl, že mnoho měst a obcí na východě země dává veřejně najevo, že se s přílivem uprchlíků nedokážou vypořádat v podmínkách napjatých rozpočtů místních samospráv.

Hlasování s AfD bylo dosud ve Spolkové republice, která zavedla „firewall“, jenž omezuje vliv krajně pravicových politiků tím, že vybízí všechny ostatní strany, aby se spojily a hlasovaly proti nim, politickým tabu.

„Firewall se hroutí,“ radovala se po hlasování Silke Schöpsová, městská radní za frakci AfD v Drážďanech, ve svém příspěvku na platfomě X.

„Teď se ukázalo, že udržet takzvaný firewall je stále obtížnější, protože Alternativa získává vliv napříč východním Německem poté, co jí loni voliči zajistili první starosty a vyšší radní,“ poznamenal Telegraph.

Vyšetříme, slíbil šéf CDU

Výsledek vyvolal celonárodní rozruch, protože návrh byl přijat hlasy zavedených stran, jako jsou konzervativní křesťanští demokraté (CDU), liberální demokraté (FDP) a Svobodní voliči.

Politik CDU Thomas Lehmann před hlasováním vysvětlil, že jeho parlamentní skupina návrh podpořila také proto, že se obává, že zavedení plánované celostátní platební karty by mohlo trvat dlouho.

V Německu žije načerno půl milionu migrantů. Stát je zaopatřuje

Evropa

Friedrich Merz, předseda CDU – na celostátní úrovni nejsilnější opoziční strany – podle listu Die Welt ihned slíbil vyšetřování místní stranické organizace. „Rozhodnutí je věcně správné, procedurálně nepřijatelné. Byla to chyba. A o všem ostatním budeme s postiženými mluvit,“ řekl.

Média připomínají, že Annegret Krampová-Karrenbauerová, vybraná nástupkyně Angely Merkelové, musela v roce v lednu 2021 odstoupit z čela CDU poté, co nedokázala zabránit vzpouře politiků CDU, kteří spojili síly s AfD a posvětili zemskou vládu v Durynsku.

Zelení brzdí karty

Platební karty, jejichž cílem je omezit výdaje na uprchlíky, zavedli v severním Německu a podle kancléře Olafa Scholze by se mohly stát realitou v celé zemi, protože migrace zůstává Achillovou patou německé politiky před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Tomu, aby se prosadily v celostátním měřítku, brání vytrvalý odpor vládních Zelených.

V současnosti funguje pilotní projekt v Sasku, přičemž ve většině okresů bude platební karta spuštěna 1. dubna. Drážďany, Lipsko a Chemnitz se zatím nezapojily.

Nezavírejme před tím oči. Německo zveřejnilo výbušná čísla o kriminalitě migrantů

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám