Hlavní obsah

Desítky tisíc lidí vyšly v Německu do ulic protestovat proti AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Desítky tisíc lidí v sobotu odpoledne vyšly do ulic v řadě německých měst na protest proti pravicově populistické straně Alternativa pro Německo (AfD). Řečníci na akcích především varovali před extremismem jako hrozbou pro demokracii. Policie nehlásila na demonstracích vážnější problémy. Odpor k AfD vyvolal plán na deportace přistěhovalců, o kterém měla loni tajně jednat.

Demonstrace proti AfD ve Frankfurtu 20. ledna 2024Video: Reuters

 
Článek

V Hannoveru se podle pořadatelů sešlo 35 000 lidí. Demonstranty přišli podpořit i politici, například dolnosaský sociálně demokratický premiér Stephan Weil a bývalý konzervativní spolkový prezident Christian Wulff.

Demonstrující přimělo k účasti na akcích v ulicích měst zjištění investigativní skupiny Correctiv, podle níž zástupci AfD a dalších krajně pravicových sdružení loni tajně jednali o deportaci přistěhovalců.

Navíc k jednání mělo dojít v Postupimi, jen několik kilometrů od Wannsee, kde se přesně před 82 lety, 20. ledna 1942, přední činitelé tehdejšího nacistického režimu dohodli na postupu likvidace evropských Židů.

Právě varování spojené se souvislostmi s nacistickou konferenci ve Wannsee připomenul ve svém projevu Wulff.

„Už nikdy nesmíme dopustit, aby se v Německu diskutovalo o třídění lidí podle původu, vzhledu, náboženství, postižení nebo jakéhokoli jiného měřítka,“ řekl exprezident.

Dále mimo jiné spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) varovala před útokem, kterému podle ní čelí demokracie a je za ním právě pravicový extremismus.

Další desítky tisíc lidí se sešly na demonstraci ve Frankfurtu nad Mohanem, kde počet účastníků média odhadla na zhruba 35 000. O stejném počtu hovořili také pořadatelé.

„Je to něco neuvěřitelného. Centrum Frankfurtu nad Mohanem je zcela plné,“ oznámila odpoledne reportérka zpravodajské televize Welt. Policie uvedla, že přitom před začátkem akce bylo v centru okolo 7000 lidí.

Foto: Frankenberg Moritz, ČTK

Lidé se účastní demonstrace proti pravicovému extremismu na náměstí Opernplatz v Hannoveru

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Protest před budovou Reichstagu v Berlíně

AfD má poprvé křeslo starosty velkého města. Kousek za českými hranicemi

Evropa

Už dopoledne se v nedalekém Limburgu sešlo přibližně 2800 lidí. V Erfurtu, který je metropolí Durynska, což je jedna z východoněmeckých bašt AfD, se k protestu připojilo na 6000 lidí.

„Nesmíme mlčet nad deportačními plány a krajně pravicovou ideologií,“ prohlásila k davu v Erfurtu jedna z řečnic.

Další protesty se dnes konaly i v dalších městech. Podle německých médií v Karlsruhe demonstrovalo 20 tisíc lidí, v Halle 16 tisíc, v Kasselu 12 tisíc, ve Freiburgu 5000  a stejný počet demonstrantů se sešel také v Koblenzi.

Z informací německých médií nevyplývá, že by na akcích došlo k vážnějších problémům, které by musela řešit policie.

V pátek museli pořadatelé podobný protest v Hamburku z bezpečnostních důvodů předčasně ukončit, protože místo původně očekávaných deseti tisíc účastníků jich nakonec přišlo přes padesát tisíc.

Demonstrace proti AfD trvají již několik dní. Jejich konání opakovaně mnozí politici oceňují. Vděčnost demonstrantům vyjádřil například sociálně demokratický kancléř Olaf Scholz, který se sám takové akce v Postupimi zúčastnil. Pochvalně o protestech hovoří mimo jiné spolušéfka vládních Zelených Ricarda Langová nebo šéf konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz, který je označil za signál „stop“ pro nenávist.

I přes vlnu protestů zůstává AfD v průzkumech veřejného mínění po konzervativní unii CDU/CSU druhou největší politickou silou v zemi. Jednání svých členů v Postupimi nijak neodsoudila, v parlamentu navíc deportace migrantů hájila jako nezbytnost pro zachování Německa.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Protestující drží transparent, na kterém je bývalý nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels a Björn Höcke (R), kandidát krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AFD) v nadcházejících volbách do spolkového sněmu v Durynsku, s nápisem „Už je tady zas!“, během celostátního protestu proti rasismu v německém Bonnu

Foto: Jaspersen Carmen, ČTK

Tisíce lidí demonstrovaly proti pravicovému extremismu na náměstí v Brémách

Proti AfD a krajní pravici v Hamburku demonstrovalo na 50 000 lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám