Hlavní obsah

Proruští separatisté mají černou skříňku a na místě prý brání vyšetřování

Aktualizováno

Proruští separatisté na východě Ukrajiny tvrdí, že našli černou skříňku z malajsijského letounu, z jehož údajného sestřelení obviňují Kyjev. Informovala o tom agentura Interfax s dodatkem, že bude zajímavé čekat, komu ji odevzdají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa, kam se zřítil malajsijský boeing Video: Reuters

 
Článek

V agenturách se také objevují informace, že se separatisté nacházejí na místě činu a brání vyšetřovatelům dělat jejich práci, tedy prohledávat trosky.

Šéf separatistické Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj přiznal, že jednají s ukrajinskými úřady, aby místo bylo zpřístupněno pro pracovníky mezinárodních organizací, kteří by incident vyšetřili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Boeing 777 malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinské vesnice Hrabove.

Stroj neměl až do zmizení z radaru žádné problémy, uvedl podle agentury Reuters šéf ukrajinského úřadu po letectví. Evropská organizace řízení leteckého provozu Eurocontrol událost stále hodnotí jako nehodu, informoval server německého deníku Die Welt.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Lidé na místě neštěstí. Separatisté údajně nechtějí vyšetřovatele na místa trosek pustit.

Ukrajinská vláda a proruští separatisté v oblasti se ovšem navzájem obviňují ze sestřelení stroje. Spekulace se objevují nejrůznější, některé až fantaskní. Jednu z nich zveřejnil Interfax. V ní se tvrdí, že Ukrajina chtěla nad Polskem sestřelit letadlo, v němž se vracel ruský prezident Vladimir Putin a malajsijský letoun se „jen připletl do cesty.”

Šéf ukrajinského leteckého úřadu Dmytro Babejčuk řekl, že do zmizení z radarů "let probíhal normálně". "Posádka se ani slovem nezmínila o jakýchkoli problémech," řekl Babejčuk.

Letoun spadl nedaleko ukrajinských hranic s Ruskem

Eurocontrol mluví o nehodě

Die Welt zjistil, že Eurocontrol zřícení Boeingu 777 hodnotí "v tuto chvíli jako nehodu". Mluvčí úřadu deníku řekl, že za kontrolu leteckého provozu v oblasti jsou odpovědné jak ukrajinské, tak ruské úřady. "Událost teď řešíme. V tuto chvíli ale nemáme důvod k uzavření vzdušného prostoru," řekl mluvčí.

Řada leteckých společností, včetně německé Lufthansy, ruského Aeroflotu či Turkish Airlines nicméně už oznámily, že se budou ukrajinskému vzdušnému prostoru vyhýbat.

Reklama

Výběr článků

Načítám