Hlavní obsah

Propusťte vězněné členy Greenpeace, naléhá na Rusko Nizozemsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Amsterdam

V ruském hlavním městě ve středu protestovali aktivisté za propuštění tří desítek členů hnutí Greenpeace, které zatkli za protest u ropné plošiny v Barentsově moři. Aktivisté ve dvou motorových člunech rozvinuli transparenty na řece Moskvě před Kremlem. V týž den požádalo Nizozemsko mezinárodní námořní soud v Hamburku, aby Rusku nařídil propuštění tzv. arktické třicítky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté Greenpeace žádají propuštění svých zadržených kolegůVideo: Reuters

 
Článek

Zadržení pocházejí z 18 zemí, dva z nich jsou Nizozemci. Také jejich loď Arctic Sunrise plula pod vlajkou Nizozemska. U první ruské ropné plošiny v arktických vodách, nazvané Prirazlomnaja, protestovali aktivisté v polovině září, pokusili se na plošinu vylézt.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Aktivisté z Greenpeace se minulý týden pokusili obsadit ropnou plošinu Prirazlomnaja.

Rusové je obvinili z pirátství a výtržnictví. Podle některých zdrojů bylo později první obvinění staženo, podle jiných ne. Za pirátství hrozí v Rusku trest 15 let, za výtržnictví až sedm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení aktivistů Greenpeace ruskými pohraničníkyVideo: Reuters

Zadržované převezli minulý týden do věznice v Petrohradě. „Neměli u sebe ani dost teplého oblečení, nikdo nevěděl, že nastane tohle. Někteří měli na cele krysy a dovnitř foukal studený vítr,“ popsal jejich podmínky Leon Varitimos z Greenpeace s tím, že zadržovaným bylo dodáno teplé oblečení i lepší jídlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté Greenpeace vylezli na Eiffelovu věž v PařížiVideo: Reuters

Spor se ve středu přenesl na mezinárodní úroveň, když Nizozemsko požádalo mezinárodní námořní soud v Hamburku, aby Rusku nařídil osvobození vězňů, jimž zamítli propuštění na kauci. Rusko ale požadavek odmítlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám