Hlavní obsah

Na loď Greenpeace vtrhla ozbrojená ruská jednotka

– Moskva

Loď s ekologickými aktivisty z organizace Greenpeace v Barentsově moři na severu Ruska obsadili ozbrojení a maskovaní příslušníci ruské bezpečnosti. Stalo se tak den poté, co se aktivisté pokusili vylézt na ruskou ropnou plošinu, aby tak protestovali proti těžbě v arktických vodách. Informovala o tom stanice BBC.

Foto: Denis Sinyakov/Greenpeace/Handout, Reuters

Loď ruské pobřežní stráže vysílá varovný výstřel směrem k aktivistům Greenpeace v Barentsově moři.

Článek

Plavidlo nazvané Arctic Sunrise s třiceti aktivisty na palubě obsadila asi patnáctičlenná jednotka ve čtvrtek večer. Podle aktivistů mířili příslušníci na jejich hlavy, když loď obsazovali. Moskva k tomu pouze uvedla, že zasahující jednotka byla před vstupem na loď nucena vyslat varovné výstřely.

Greenpeace se domnívají, že komando patří k ruské tajné službě FSB. Agentury uvádějí, že se jednalo o pohraničníky z pobřežní stráže.

Foto: ČTK/AP

Aktivisté z Greenpeace se ve středu pokusili vylézt na ruskou ropnou plošinu Prirazlomnaja.

Aktivisté také tvrdí, že s lodí pluli v mezinárodních vodách a jednotka neměla k zásahu právo. Vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se zasadil o jejich okamžité propuštění.

Úder přišel den poté, co se aktivisté pokusili obsadit ropnou plošinu Prirazlomnaja, kterou v Barentsově moři provozuje ruská státní společnost Gazprom. Ruské ministerstvo zahraničí následně skupinu nařklo z „agrese a provokace“.

Očekává se, že loď plující pod nizozemskou vlajkou zakotví v ruském přístavu Murmansk, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám