Hlavní obsah

Proč polské ozbrojené síly nesestřelily ruskou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co Rusko v neděli brzy ráno na 39 sekund narušilo polský vzdušný prostor střelou s plochou dráhou letu, se polská média zajímala o to, kdy a za jakých okolností mohla být taková raketa sestřelena. „Úvaha o zneškodnění cizího objektu v době míru závisí na analýze konkrétního případu, ale každý případ může být jiný,“ řekl v neděli listu Rzeczpospolita generál Maciej Klisz, velitel Operačního velitelství polských ozbrojených sil (DO RSZ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Polské ozbrojené síly mohou sestřelit raketu cizího státu, „pokud má potenciál ohrozit lidské životy v naší zemi nebo naši infrastrukturu. Rovněž pokud je taková raketa namířena do vnitrozemí nebo existují zjevné náznaky, že je namířena na objekt na polském území. Avšak i v případě, že operační velitel již povolil odpálení cizí řízené střely, nemusí pilot stíhačky tento krok učinit automaticky. Například pokud vidí, že by trosky sestřelené rakety dopadly na polské město,“ uvedl generál Klisz.

Velitel polských operačních sil také dodal, že ačkoli je to on, kdo přijímá rozhodnutí, fyzický odpal v případě protivzdušné obrany provádí poddůstojník, případně nižší důstojník, nebo pilot stíhačky.

„V době míru zkrátka nemám úplnou volnost v rozhodování,“ zdůraznil velitel operačního velení polských ozbrojených sil pro deník Rzeczpospolita.

Sestřelení ruské rakety nepřipadalo v úvahu

„O sestřelení ruské rakety se neuvažovalo, protože se v polském vzdušném prostoru nacházela velmi krátkou dobu a nebyla v dosahu našich střelných zbraní. Neuvažovalo se ani o tom, že by proti ní zasáhly polské stíhačky, protože tato řízená střela nesměřovala do našeho vnitrozemí,“ uvedl v neděli na tiskové konferenci mluvčí DO RSZ plukovník Jacek Gorzysewski.

Rusko narušilo svojí střelou polský vzdušný prostor, Ukrajinci útočili na Krymu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám