Hlavní obsah

Proč jsou polsko-ukrajinské vztahy tak špatné? Polský list hledá odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se stalo s polsko-ukrajinskými vztahy, proč jsou v poslední době tak špatné, v některých oblastech dokonce devastující? Proč jedna strana obviňuje druhou, zatímco ještě nedávno miliony Ukrajinců našly dočasný nebo nový domov v Polsku, ale dnes mezi oběma zeměmi zuří obchodní válka a blokáda hranic? Tyto otázky si klade a snaží se na ně najít odpověď polský list Onet.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s polským prezidentem Andrzejem Dudou

Článek

„Blokádou ukrajinského obilí od loňského dubna Polsko fakticky vede válku proti evropské budoucnosti Ukrajiny a napomáhá tak Kremlu, čehož by si Varšava měla být vědoma,“ vytýká polské straně nekompromisně ukrajinský server Evropeyska pravda.

„Je znepokojivé, že někteří naši přátelé v Evropě solidaritu jen předstírají a hrají ‚thriller‘ s obilím. Může se zdát, že hrají svou vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravovat půdu pro moskevského herce,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj loni v září na Valném shromáždění OSN v New Yorku," připomněl server Onet.

„Nikdo z poradců Zelenského nevaroval, že argumentem, který Poláky nejvíce pobouří proti Ukrajincům, je obvinění, že jsou spojenci Moskvy,“ upozornil autor článku.

Ale eskalace krize mezi Polskem a Ukrajinou není způsobena jen jednou stranou. Svou nelibost nad Ukrajinou vyjádřil i polský prezident Andrzej Duda: „Je to trochu jako pomáhat tonoucímu. Ti, kdo to zažili, vědí, jak nepředstavitelně nebezpečný je tonoucí, který může zachránce stáhnout ke dnu s sebou.“

Nejen spojenci, ale i konkurenti

„Diletantských výroků polských politiků o vlastních zásluhách na pomoci Ukrajincům a chybách jiných po útoku Ruska na Ukrajinu je však požehnaně,“ píše se v článku.

Píše se v něm také, že ani „v době války země, Ukrajinu a Polsko nevyjímaje, nepřestávají sledovat své ekonomické zájmy. Problémem však je, že politici obou zemí v tomto ohledu udělali příliš mnoho chyb. Nesmí se zapomínat, že Polsko a Ukrajina jsou nejen spojenci, ale také konkurenti, zejména na trhu s potravinami a v dopravě. Je proto nutné rychle vyřešit nahromaděné problémy,“ uzavřel onet.pl.

Uděláme ze Sejmu druhý Kapitol, hrozí v Polsku poslanci PiS

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám