Hlavní obsah

Uděláme ze Sejmu druhý Kapitol, hrozí v Polsku poslanci PiS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v Polsku se neuklidnila ani tři měsíce po parlamentních volbách, které vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) sice vyhrálo, ale nedokázalo už složit další vládu. Poslanci strany Jaroslawa Kaczyńského, která vládla v Polsku dvě volební období, maršálkovi Sejmu Szymonu Hołowniovi vyhrožují, že z dolní komory sněmovny, v jejímž čele stojí, udělají druhy Kapitol.

Foto: Profimedia.cz

Maršálek Sejmu Szymon Hołownia (nahoře) rozmlouvá s Mariuszem Kamińským, jedním ze dvou odsouzených politiků PiS zatčených letos kvůli zneužití moci. Snímek z prosince 2023

Článek

„S hrozbami, že v Sejmu se stane to, co v USA 6. ledna 2021, když přívrženci odstupujícího prezidenta USA Donalda Trumpa na protest proti výsledkům voleb hlavy státu vtrhli do Kapitolu, jsem se ze strany poslanců PiS setkal mnohokrát,“ řekl v pátek v TVN24 Hołownia.

„Během příštího zasedání Sejmu (16. až 18. ledna – pozn. red.) prý všechno uvidím na vlastní oči. Jelikož politici PiS o svých záměrech mluví dopředu, alespoň víme, co lze od nich očekávat,“ uvedl dále maršálek. „Jedno je však jisté, klidný průběh zasedání sněmovny nás příští týden nečeká. Věřím však, že si s ním poradíme a nedojde k nebezpečným excesům,“ dodal.

V Polsku došlo k převratu, tvrdí PiS. Odsouzení museli do vězení, oponuje vláda

Evropa

Kaczyński jde Trumpovou cestou

„Komunikační strategie Kaczyńského PiS si bere příklad z přístupu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který stále nepřiznal volební porážku z roku 2020. Podobně jako ve Spojených státech může i v Polsku vzniknout část veřejnosti, která žije v přesvědčení, že současná vláda premiéra Donalda Tuska je u moci nelegálně. Útok kritiků americké vlády na Kapitol ve Washingtonu ukázal, jaké to může mít nebezpečné následky,“ upozornil server Onet.pl.

Demonstrace v Polsku: Přišlo 300 tisíc, hlásí PiS. Desetkrát míň, oponuje radnice

Evropa

Reklama

Související témata:
Szymon Hołownia

Výběr článků

Načítám