Hlavní obsah

Problémem v dohodě s Američany o radaru zůstávají daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Českým a americkým představitelům se v Bruselu nepodařilo vyřešit poslední zbývající problém v dohodě o pobytu vojsk na českém území (SOFA), který se týká daní. Náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl, že Praha odpověď americké strany čeká v řádu několika dní.

Článek

Jednání probíhalo při zasedání ministrů obrany zemí NATO. Dohodu SOFA Praha s Washingtonem vyjednává v rámci jednání o plánech USA umístit v ČR radarovou část jejich plánované protiraketové základny.

"Je to skutečně poslední věc (bránící v uzavření dohody SOFA)," řekl Barták o rozporu, který mezi oběma stranami panuje v daňové otázce. Nijak blíž však nechtěl tento problém specifikovat.

"Není-li dohodnuto všechno, tak není dohodnuto nic," poznamenal také s tím, že pro obě strany jde o zásadní otázku.

Ve čtvrtek místo Bartáka měla o radaru jednat ministryně obrany Vlasta Parkanová s šéfem Pentagonu Robertem Gatesem. Nakonec ji ale musel zastoupit náměstek, neboť ministryně kvůli sporům mezi koalicí a opozicí v českém parlamentu nepřijela. Jednání se tak konala na nižší úrovni.

USA chtějí umístit v ČR radarovou část základny a v Polsku desítku antiraket. Plány dosud sklízely ostrou kritiku zejména ze strany Ruska. Právě se zástupci Moskvy budou v pátek ministři obrany aliance v rámci Rady NATO-Rusko jednat a je dost možné, že problém základny opět zazní.

"Vzhledem k tomu, že je avizován ministr (obrany Anatolij) Serďukov a vzhledem k tomu, že je v Rusku nový prezident, tak si myslím, že to zmíněno bude," poznamenal Barták. Dá se tak zřejmě čekat, že ruští představitelé budou k plánům na základnu opět kritičtí, tak jako na podobném fóru bývali v minulosti.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Dohody o radaru musí v ČR ještě schválit parlament. Premiér Mirek Topolánek zatím nechce spekulovat o důsledcích možného neschválení smlouvy o výstavbě radaru.

"Až to bude aktuální, což je nepochybně za několik měsíců, tak se o tom můžeme bavit," řekl dnes Topolánek v reakci na slova ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že by nabídl svou rezignaci, kdyby parlament smlouvu o radaru neschválil.

Reklama

Výběr článků

Načítám