Hlavní obsah

Příštím premiérem Francie má být Francois Fillon

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Vítěz francouzských prezidentských voleb Nicolas Sarkozy chce tři až čtyři dny po převzetí funkce hlavy státu, plánované na 16. května, představit nový kabinet. Podle spekulací, které kolují v Paříži, by v jeho čele mohl stanout Sarkozyho poradce, senátor a bývalý ministr Francois Fillon, člen vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP).

Článek

Do funkce ministra zahraničí by Sarkozy mohl jmenovat dosavadní ministryni obrany Michele Alliotovou-Marieovou (UMP) a v úvahu prý přichází také někdejší premiér Alain Juppé (UMP).

Sarkozy, který podle oficiálních výsledků druhého kola voleb vyhrál nad socialistkou Ségolene Royalovou v poměru 53,06 ku 46,94 procenta při volební účasti bezmála 85 procent, se podle svého volebního manažera Clauda Guéanta hned v pondělí ukryl na "neznámé místo", aby si několik dní odpočinul, promyslel složení kabinetu a připravil první kroky v prezidentské funkci.

Odpočinek na jachtě u Malty

Ještě týž den byl přitom Sarkozy i s manželkou Cécilií a synem Louisem spatřen na Maltě. Na letišti v tamní metropoli La Valletě se v džínách, bundě a bílém tričku stejně jako jiní pasažéři podrobil pasové kontrole, načež se přátelsky zdravil s překvapenými turisty.

Sarkozy z letiště zamířil limuzínou k přístavu, kde nastoupil do šedesátimetrové jachty Zaf, aby prý podnikl plavbu k sicilským břehům a kolem maltských ostrovů. Dnes by se měl opět vrátit do Paříže.

Fillon mezitím oznámil, že první zahraniční cesty Sarkozyho povedou do bruselské centrály EU a do Berlína. V Bruselu však podle místních komentářů vyvolávají obavy Sarkozyho slova, že chce chránit francouzské podniky před odlivem pracovních míst do Asie, ale i do nových členských zemí unie.

Sarkozy nedávno také kritizoval nezávislou Evropskou centrální banku, protože silné euro podle něj škodí francouzskému vývozu. V německé metropoli má Sarkozy s kancléřkou Angelou Merkelovou jednat hlavně o projektu euroústavy. "Chceme také zintenzívnit německo-francouzskou spolupráci," řekla Merkelová poté, co Sarkozymu telefonicky blahopřála k volebnímu vítězství.

Socialisté chystají odvetu pro parlamentní volby

Pozornost Sarkozyho se v příštích týdnech soustředí také na parlamentní volby, které se uskuteční ve dvou kolech 10. a 17. června. Nový prezident bude chtít využít nálady ve společnosti a strhnout vítězství na stranu UMP i v tomto hlasování, jako se to před pěti lety podařilo Jacquesu Chirakovi. Případná výhra socialistů (PS) by totiž znamenala velkou překážku pro Sarkozyho reformní plány. Ve Francii by tím opět nastalo období tzv. soužití, kdy jsou prezident a premiér z odlišných politických táborů.

PS se ale teprve vzpamatovává z prohry Royalové a v ostré debatě o dalším směřování strany hledá východisko z krize. Volební manažer Royalové Jean-Louis Bianco přiznal, že socialisté opomněli provést "skutečnou ideologickou obnovu", jak to svého času učinila UMP.

Bývalý premiér a vnitrostranický rival Royalové, Laurent Fabius, zase prohlásil, že strana v boji o moc "nepřesvědčila". Šéf PS a životní druh Royalové, Francois Hollande, ale varoval před vyřizováním účtů uvnitř strany. "Nyní se musíme soustředit na to, abychom v parlamentu vytvořili protiváhu," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezidentem Francie zvolen Nicolas Sarkozy

Podle prvních oficiálních odhadů byl novým francouzským prezidentem zvolen Nicolas Sarkozy. Získal 53 procent hlasů a porazil tak socialistku Segolene...

Výběr článků

Načítám