Hlavní obsah

Příští ministr obrany Kaliňák se může dostat do sporu s vedením armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana Směr-sociální demokracie v předvolební kampani kritizovala plánované nákupy amerických vrtulníků AH 1Z Viper a obrněných vozidel Oshkosh JLTV 4×4. Generální štáb slovenské armády považuje americkou nabídku za výhodnou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Místopředseda strany Směr-SD a bývalý ministr vnitra Slovenska Robert Kaliňák

Článek

Denník N v této souvislosti upozornil, že po vítězství v parlamentních volbách nominoval Směr na post ministra obrany bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který se tak může dostat do sporu s vedením armády.

Nákup vozidel Oshkosh uhradí americký vládní grant a za bojové vrtulníky Viper by muselo Slovensko doplatit 340milionů dolarů (7,9 miliardy korun). Místopředseda Směru Ľuboš Blaha označil vrtulníky Viper za nepotřebné. Podle Blahy se používají k útočným operacím na moři, tudíž na Slovensku nemají využití. „Vidíte někde na Slovensku moře? Budeme na někoho útočit?“ kladl si otázky Blaha.

První zástupce náčelníka generálního štábu Ľubomír Svoboda označil jeho slova za zásadní neznalost. „Námořní pěchota není námořnictví. Námořní pěchota bojuje na souši. Tyto vrtulníky mají protitankové zbraně a jejich hlavním úkolem je podpora pozemních jednotek,“ řekl Svoboda.

Kaliňák hovoří spíše o protiraketovém systému

Náčelník generálního štábu Daniel Zmeko upřesnil, že armáda má zájem o dvanáct vrtulníků Viper. Součástí americké nabídky je také dodávka 500 kusů raket Hellfire, výcvik pilotů a pozemního personálu. „Tato nabídka je absolutně výhodná. Je to jedna z věcí, kterou doporučím novému ministrovi navzdory vyjádřením, které zazněly v rámci předvolební kampaně,“ uvedl Zmeko.

Kaliňák však tvrdí, že Spojené státy měly Slovensku radši nabídnout protiraketový systém Patriot, který by nahradil ruský systém S-300, který Slovensko darovalo Ukrajině.

Fico bude premiér, Kaliňák může být v nové slovenské vládě ministrem obrany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám