Hlavní obsah

Člověk není hrozbou přírody, udivuje slovenský ministr životního prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku dosud platily přísnější normy, než jaký je standard v Evropské unii, prohlásil nový ministr životního prostředí Tomáš Taraba (nominant Slovenské národní strany – SNS).

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba během jmenování prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Článek

„Už nebudeme na Slovensku dělat to, co byl trend za ,nevládek‘ (nevládních organizací, pozn. redakce) a aktivismu,“ nechal se slyšet Taraba, jehož prioritou bude nejen rozvoj přírody, ale i zaměstnanosti.

„Ministerstvo bude chránit přírodu, ale nebudeme se dívat na člověka jako na něco, co je pro přírodu největší hrozbou,“ udivil ministr na svém Facebooku.

„Zaměstnanost a ekonomický vývoj jsou neodmyslitelnou součástí normální moderní společnosti. Státy se silným investičním potenciálem jako Rakousko, Švýcarsko a Německo mají zároveň nejvyšší míru ochrany životního prostředí. Domnívám se, že toto je cesta i pro Slovensko,“ dodal Taraba.

Ministr avizoval, že chce zadat hloubkový audit financování enviromentálních projektů. Požaduje skutečnou ochranu životního prostředí, která pomůže slovenskému venkovu, zabrání likvidaci slovenského průmyslu a zemědělství.

„Finanční zdroje musí jít primárně do ochrany přírody, nikoliv do obslužných činností, které s ochranou životního prostředí moc nesouvisí,“ uvedl.

Taraba nastoupil na ministerstvo životního prostředí poté, co prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat do této funkce Rudolfa Huliaka, kandidáta za SNS.

Hlava státu odmítla Huliakovu kandidaturu s tím, že veřejně schvaluje násilné vypořádávání se s názorovými oponenty, především z řad ochránců přírody, tudíž nemůže být způsobilý vést ministerstvo, jehož součástí je státní ochrana přírody.

„Řádný chod ministerstva životního prostředí nemůže zabezpečit člověk, který svými vyjádřeními neguje dlouhodobě platnou enviromentální politiku tohoto státu a mezinárodní závazky, jimiž je Slovenská republika vázána,“ uvedla Čaputová ve svém stanovisku.

„Kandidát, který dlouhodobě neuznává vědecký konsenzus o změně klimatu, a žádná opravdová klimatická krize podle něj neexistuje, nemůže vést a reprezentovat resort, jehož hlavním úkolem je ve smyslu zákona právě ochrana přírody a klimatického systému Země,“ míní prezidentka.

Fico naráží do zdi. Čaputová mu odmítla jmenovat ministra

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám