Hlavní obsah

Nový ministr vnitra provádí čistky ve slovenské policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-sociální demokracie) téměř okamžitě po svém nástupu do funkce odvolal policejního prezidenta Štefana Hamrana a převelel ho z Bratislavy do Popradu. Zrušil také funkce viceprezidentů policejního sboru.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Článek

Hamran předem avizoval, že pokud ve volbách zvítězí strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica, odejde do civilu. Mělo se tak stát 1. listopadu, ale nový ministr na nic nečekal a Hamrana odvolal a převelel ho do Popradu.

Hamran se tomu vyhnul jen tím, že předložil lékařské potvrzení o pracovní neschopnosti. „Čekal jsem, že nový ministr bude nekompromisní, ale že udělá takovou špinavost, s tím jsem nepočítal,“ nechal se slyšet Hamran.

Prý vnášel do výkonu funkce „osobní postoje“

Nový ministr vyčítá Hamranovi, že „vnášel do výkonu funkce policejního prezidenta politické a osobní postoje“. Šutaj Eštok kritizoval bývalé vedení policejního sboru také proto, že podle jeho názoru nedokázalo ochránit občany před ilegální migrací. Vedením policejního sboru byl dočasně pověřen Rastislav Polakovič.

Způsob odvolání a přeložení policejního prezidenta označil politolog Tomáš Koziak za ukázku msty a arogance moci. „Bylo to velmi hloupé gesto. Není to možné označit jinak, než jako arogantní a hloupé,“ řekl Koziak. Bývalý ministr vnitra Roman Mikulec v tom vidí „projev primitivismu a pomstychtivosti“.

Ministr podle informací dočasně zbavil výkonu státní služby šest policejních vyšetřovatelů, kteří jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. Jedná se o vyšetřovatele kolem Jána Čurillu, kteří jsou obviněni z manipulování vyšetřování některých případů. Prostřednictvím úřadu na ochranu oznamovatelů protispolečenské činnosti však tito vyšetřovatelé dostali od úřadu speciální prokuratury statut chráněné osoby.

„Personální rozkaz o dočasném zbavení státní služby je neplatný, protože na takový úkon je potřebný souhlas úřadu na ochranu oznamovatelů a ten udělený nebyl. Personální rozkaz je tudíž zneužitím pravomocí veřejného činitele,“ upozornil obhájce obviněných policistů Peter Kubina.

Vládní posty obsadili na Slovensku i lidé s pochybnou minulostí

Evropa

Fiala po setkání s Ficem: Budeme mít rozdílné názory, ale musíme spolu mluvit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám