Hlavní obsah

Přípravy na svatořečení papežů vrcholí, poutníci spali na karimatkách na Svatopetrském náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc lidí začaly v neděli od půl šesté ráno zaplňovat Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, aby se staly svědky svatořečení dvou bývalých papežů Jana XXIII. a Jana Pavla II. Slavnostní mši povede papež František.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poutníci spali na karimatkách na Svatopetrském náměstí Video: Reuters

 
Článek

Podle předpokladů, mezi prvními, kteří na náměstí dorazili, byli věřící z Polska. Poutníci, kteří před baziliku svatého Petra dorazili jako první, trávili noc ze soboty na neděli pod širým nebem v ulicích Říma. Zatímco někteří přespávali, kde se dalo, jiní trávili noc modlitbami v asi desítce kostelů v centru Říma.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Jeden z věřících v davu čekajícím na obřad před bazilikou svatého Petra nese podobiznu jednoho z pontifiků, kteří budou svatořečení - papeže Jana Pavla II.

Obřad svatořečení, který v televizních přenosech budou podle odhadů sledovat dvě miliardy lidí, začne v 10:00 SELČ. Kromě církevních delegací se kanonizace zúčastní i čtyřicítka prezidentů a premiérů států z celého světa.

Foto: Max Rossi, Reuters

Jeden z vatikánských biskupů čekajících na obřad si krátí chvíli fotografováním zalidněného svatopetrského náměstí.

Oficiální delegaci České republiky povede předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček; za českou vládu se slavnosti zúčastní ministr kultury Daniel Herman a ministryně spravedlnosti Helena Válková. Podle Rádia Vatikán bude ve Vatikánu přítomen také kardinál Dominik Duka, emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, královéhradecký biskup Jan Vokál a desítky kněží.

Foto: Max Rossi, Reuters

Lidé čekající na zahájení obřadu kanonizace tráví zbývající čas různě, například četbou vatikánského deníku L'Osservatore Romano.

Oba zesnulí papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Jan Pavel II. stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005 a přispěl k pádu komunistických režimů ve východní a střední Evropě. Jan XXIII., který byl papežem v letech 1958 až 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby. Podle znalců je to se vší pravděpodobností poprvé, kdy budou svatořečení dva papežové naráz během jednoho ceremoniálu.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Desetitisíce lidí zaplnily od rána i přilehlé ulice okolo Svatopetrského náměstí.

Ve městě je nasazeno 10 tisíc policistů. Vzdušný prostor nad italskou metropolí je od deváté hodiny uzavřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám