Hlavní obsah

Princ Harry prohrál soud ohledně nároku na ochranku v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní soud v Londýně ve středu dal za pravdu britské vládě ve sporu s princem Harrym ohledně jeho nároku na ochranku při pobytu v Británii. Podle stanice BBC princ žádal, aby soud zvrátil rozhodnutí ministerstva vnitra, které mu snížilo status chráněné osoby poté, co přestal být aktivním členem královské rodiny. Harry se proti rozhodnutí soudu hodlá odvolat.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britský princ Harry, vévoda ze Sussexu

Článek

Zástupci vlády u soudu argumentovali podle stanice BBC tím, že ministerstvo vévodovi ze Sussexu nárok na policejní ochranku neodňalo, ale pouze rozhodlo, že by ji neměl dostat za stejných podmínek jako dříve, tedy v plném rozsahu a veřejně financovanou. Soud dal ministerstvu za pravdu s tím, že rozhodnutí nebylo nijak protiprávní.

Mohlo by ale mít důsledky pro vévodovy budoucí návštěvy Spojeného království, protože ten dříve tvrdil, že nižší úroveň bezpečnosti je překážkou pro to, aby přivezl svou rodinu do země. Harry se v minulosti u vrchního soudu rovněž odvolával proti jinému rozhodnutí ministerstva, které mu neumožnilo platit si policejní ochranu ani z vlastních zdrojů.

Harry se proti středečnímu rozhodnutí vrchního soudu hodlá odvolat a doufá, že se „mu dostane spravedlnosti“, uvedl jeho mluvčí pro právní záležitosti podle BBC.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Britský princ Harry a Meghan, vévoda a vévodkyně ze Sussexu, navštívili One World Trade Center na Manhattanu. Snímek ze září 2021

Ministerstvo v prosinci soudu sdělilo, že Harry bude mít při svých pobytech v Británii nárok na veřejně financovaný policejní doprovod, avšak ne automaticky a ve stejné míře jako jiní aktivní členové královské rodiny, uvedla BBC. Připomněla, že Harry a jeho manželka Meghan oznámili své rozhodnutí vzdát se svých rolí v královské rodině a stáhnout se do ústraní v lednu 2020.

Smíření královských bratrů se nekoná. Harry přespal v hotelu

Evropa

Princ o obavách o bezpečí své rodiny hovořil v minulosti několikrát, připomíná BBC, stejně jako o vtíravosti bulvárního tisku, který viní ze zapříčinění úmrtí své matky princezny Diany v roce 1997.

Harry byl v Británii, avšak bez své rodiny, naposledy minulý měsíc, když krátce navštívil svého otce krále Karla III., jenž veřejnosti právě oznámil svou čerstvou diagnózu rakoviny.

Spojí nemoc královskou rodinu? Jsem vděčný, že jsem mohl letět za otcem, řekl Harry

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám