Hlavní obsah

Při demonstracích v Maďarsku bylo zraněno 40 lidí

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Policie v maďarském hlavním městě Budapešti rozhání slzným plynem a vodními děly tisíce demonstrantů. Večer začala používat i gumové projektily. Země si v pondělí připomínala 50. výročí protikomunistického povstání v roce 1956. Oslavy se ale změnily v protivládní demonstraci. Lékaři ošetřili asi 40 zraněných demonstrantů i policistů. V noci začala zasedat i bezpečnostní rada státu.

Článek

Protesty začaly už dopoledne a trvaly až do noci. Skupiny demonstrantů stále stojí proti polici, občas na ni zaútočí. Ta je posléze vodními děly či slzným plynem zažene o několik ulic dál a po chvíli se vše opakuje.

Jeden policista byl během dne pobodán. Podle agentury MTI policisté některé demonstranty, včetně starých lidí a žen, zbili obušky. Některé zranili na hlavě. Jeden z demonstrantů dostal do hlavy zásah gumovým projektilem.

Demonstranti ukradli tank

Několik demonstrantů během dne ukradlo z výstavy tank a jelo s ním proti policii. Ta jejich akci ale zastavila - do cesty vozidlu postavila vodní dělo. Skupina tank ukradla na akci, při níž je v jedné u ulic předváděna technika, která v roce 1956 při povstání zasahovala.

Lidé se během pondělka stále pokoušeli dostat na budapešťské Kossuthovo náměstí, kde probíhá oficiální část oslav. V ulici Alkotmány prorazili policejní zátarasy. Policie proti nim zakročila a rozehnala je slzným plynem.

Situace v Budapešti je velmi nepřehledná. Podle internetového portálu index.hu na ulici Bajcsy-Zsilinsky vystřelili policisté do vzduchu první varovné výstřely. Demonstranty se pokouší rozehnat také jízdní policie. Nad městem krouží několik policejních vrtulníků.

V poledne asi tři tisíce lidí pochodovaly po Rákócziho třídě a úplně zablokovaly dopravu. Směřovaly ke kinu Corvin, kde povstalci v roce 1956 odolávali nejdéle sovětské přesile. Při pochodu lidé skandovali "Ztrať se, Gyurcsány!" a vyzývali obyvatele Budapešti, aby se k nim přidali.

"Je to drzost, že Gyurcsány oslavuje protikomunistickou revoluci. Jeho svátek bude čtvrtého listopadu, kdy byla revoluce ruskými tanky potlačena," rozčiloval se jeden z účastníků pochodu. Po nočním zásahu policie na Kossuthově náměstí bylo předvedeno 11 lidí. Na místě zasahovalo asi 2000 policistů za podpory vodního děla. [celá zpráva]

Demonstrovala i opozice

V centru města začal odpoledne mítink opoziční strany FIDESZ za účasti několika tisíc lidí. Zástupci FIDESZ se odmítli zúčastnit oficiálních oslav, protože jim vadila přítomnost premiéra Ference Gyurcsánye.

Předseda FIDESZu Viktor Orbán sice na akci, kterou svolal, své příznivce prosil, aby se k agresivnější demonstraci nepřipojovali, při rozpuštění jeho mítinku se ale obě skupiny promíchaly.

Oslav se zúčastnil i Klaus

Oficiální část oslav proběhla dopoledne na Kossuthově náměstí bez rušivých momentů. K památníku revoluce 1956 položilo květinu několik desítek zahraničních státníků, mezi nimi také český prezident Václav Klaus.

Maďarské povstání v roce 1956

Maďarské protikomunistické povstání začalo 23. října 1956. V ulicích se ten den sešla zprvu pokojná demonstrace lidí, kteří podporovali reformní změny v Polsku.

Asi 200 000 lidí žádalo svobodné volby, zrušení cenzury, nebo propuštění politických vězňů. Demonstranti zničili Stalinův pomník a pokoušeli dostat do budovy státního rozhlasu.

Maďarská komunistická strana okamžitě zavolala na pomoc Moskvu.  Do čela vlády se mezitím dostal reformní politik Imre Nagy. Chtěl, aby Maďarsko vystoupilo z bloku zemí Varšavské smlouvy a ze země odešli sovětští vojáci. Západní země ani OSN jej ale v jeho úsilí nepodpořily.

Moskva mezitím rozhodla o zásahu v zemi. V noci na 4. listopadu zahájila sovětská armáda útok na Budapešť. Při následných bojích obyvatel země s armádou zemřelo asi 2700 Maďarů a zhruba 700 sovětských vojáků. Zraněno bylo přes 30 000 lidí.

Po potlačení povstání byly další stovky lidí popraveny. Byl mezi nimi i reformní premiér Imre Nagy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám