Hlavní obsah

Prezidentská kampaň na Slovensku skončila, favorité jsou tři

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku začalo ve čtvrtek platit moratorium na vedení předvolební kampaně před sobotním prvním kolem prezidentské volby. Nástupce Andreje Kisky v prezidentském úřadě budou voliči vybírat ze 13 kandidátů. Že by někdo už v prvním kole získal přes 50 procent hlasů všech oprávněných voličů a vyhrál, se zdá málo pravděpodobné. Nejspíš tak rozhodne až druhé kolo, které je naplánované na 30. března.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandidáti na slovenského prezidenta před poslední debatou. Zleva Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin a Marian Kotleba,

Článek

Největší šance na postup do druhého kola mají právnička Zuzana Čaputová (45) a eurokomisař Maroš Šefčovič (52). Překvapit může Štefan Harabin (61), který v kampani varoval před ztrátou suverenity a příchodem muslimských migrantů na Slovensko.

Voleb se může zúčastnit 4,4 milionu voličů a očekává se 50 až 60procentní účast. Že by někdo uspěl už v prvním kole, se neočekává - na vítězství je totiž potřeba získat alespoň 50 plus jeden hlas všech oprávněných voličů.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandiátka na funkci slovenského prezidenta Zuzana Čaputová

Závěrečná televizní diskuse nepřinesla žádná překvapení. Čaputová zvolila nekonfrontační tón a zdůrazňovala potřebu změny.

„Na Slovensku je objednávka po změně. Lidé jsou zklamaní a frustrovaní, že spravedlnost nefunguje vždy pro všechny a stejně,“ řekla favoritka voleb v debatě ve veřejnoprávním Rozhlasu a televizi Slovenska.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandiát na funkci slovenského prezidenta Maroš Šefčovič

Šefčovič, který kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, vyzval k celospolečenskému smíru: „Chci Slovensko sjednocené, které se nebude dělit na dobré a špatné. Naše země si zaslouží více klidu.“

Fašistický Slovenský štát (1939-1945) označil za nejsmutnější kapitolu slovenských dějin a přihlásil se k odkazu Slovenského národního povstání.

Reklama

Výběr článků

Načítám