Hlavní obsah

Přestaňme se zbožňováním peněz, odsoudil papež globální ekonomiku

Globální ekonomiku a systém, v němž jsou peníze „zbožňovány” v neděli nebývale ostře kritizoval papež František, který podnikl jednodenní cestu na Sardinii. Hlava katolické církve při ní rovněž dodávala odvahu nezaměstnaným, aby neztráceli naději na nalezení práce.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Papež František

Článek

Na úvod návštěvy Cagliari - správního střediska tohoto italského ostrova sužovaného krizí - promluvil podle agentury Reuters spatra k desítkám tisíc nezaměstnaných, kteří si postěžovali na svou situaci. Při zhruba dvacet minut trvajícím improvizovaném proslovu v této souvislosti také připomněl vlastní osud syna chudé rodiny italských přistěhovalců v Argentině.

Nechceme tento globální ekonomický systém, který nám přináší tolik utrpení. V centru musejí být muži a ženy, jak tomu chce Bůh, nikoli peníze
papež František

"Našel jsem zde utrpení... To vás oslabuje a zbavuje naděje," prohlásil k davu, který se hlasitým skandováním domáhal práce. Těžební a průmyslový sektor jednoho z nejchudších regionů Itálie je v hluboké krizi a mnoho obyvatel ostrova je nezaměstnaných. V Cagliari je bez práce 51 procent mladých lidí.

Idol zvaný peníze 

Nejvyšší představitel katolické církve ale dal najevo, že jeho slova se neomezují jen na místní podmínky. "Není to problém jen Itálie a Evropy... je to důsledek celosvětové volby, ekonomického systému, který s sebou přináší tuto tragédii. Ekonomického systému, který má ve svém centru idol zvaný peníze," zdůraznil.

"Nechceme tento globální ekonomický systém, který nám přináší tolik utrpení. V centru (ekonomického systému) musejí být muži a ženy, jak tomu chce Bůh, nikoli peníze," nabádal František, který se jako biskup argentinské metropole Buenos Aires zastával nezaměstnaných v jejich konfliktu s úspornými plány vlády.

Svůj proslov papež zakončil modlitbou k Bohu s prosbou "Dej nám práci a uč nás bojovat o práci".

Pobyt na Sardinii je druhou cestou hlavy katolické církve v rámci Itálie. Před několika týdny navštívil ostrov Lampedusu, kde je velký uprchlický tábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám